Sign In

Први кредити у оквиру Гарантног програма Владе Републике Српске

Објављено:

Помоћник министра финансија Републике Српске Сњежана Рудић изјавила је данас гостујући у програму Радио телевизије Републике Српске да су одобрени први кредити у оквиру Гарантног програма Републике Српске с циљем олакшаног приступа финансијским средствима пословних субјеката и предузетника погођених негативним економским посљедицама пандемије.

„У протеклим мјесецима смо заокружили правни оквир. Гарантни фонд Републике Српске, који у име Владе Републике Српске управља Гарантним програмом је, након преговарања о условима, склопио уговоре са пословним банкама и микрокредитним организацијама, чиме су се стекли услови за давање кредита", навела је Рудић истичући да је овај инструмент значајан јер су привредници суочени са економским посљедицама пандемије имали проблема са обезбјеђивањем колатерала за кредитна средстава.

Влада Републике Српске је, истиче Рудић, понудила првокласни инструмент обезбјеђења, колатерал, у првом реду малим и средњим предузећима, као и за предузетнике који су једна од циљних група у оквиру овог Гарантног програма.

„Осмишљавајући ту мјеру која је само једна у низу мјера за сузбијање негативних посљедица пандемије, ми смо се руководили препорукама Европске Уније које имају јасно утврђена правила и рокове", навела је помоћница министра и најавила да је планирано да програм траје до краја године, те да ће у октобру бити извршени анализа постојећег програма и, према потреби, даља подешавања критериума програма.

Посебно је истакла да су за пословне субјекте и предузетнике који користе овај вид гаранције оне бесплатне, тј. не постоји обавеза плаћања премије, а каматне стопе на кредите финансијских посредника су ниже у односу на стандардне кредите без овог вида обебјеђења.

„Банке и микрокредитне организације самостално, у складу са властитим политикама и процедурама, врше одабир клијената и пласмане својих производа, кредита, али је у процесу преговора о Гарантном програму, уобзирујући да нудимо и обезбјеђујемо првокласни колатерал, препознат заједнички интереса снижавања каматне стопе", прецизирала је Рудић.

Она је навела да су у Гарантни програм укључене и микрокредитне организације због великог броја заинтересованих самосталних предузетника и пољопривредних произвођача који користе овај вид финансијских услуга.

„Сви подаци везани за сам програм, за банке и микрокредитне организације укључене у програм су понуђене јавности и корисницима на интернет страници Гарантног фонда (линк) који у име Републике Српске администрира и управља цијелим програмом, а сви клијенти банака и микрокредитних организација додатне информација могу наћу управо код својих пословних банака и партнерских финансиских организација", појаснила је помоћница министра гостујући у Јутарњем програму Радио телевизије Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.