Sign In

Министар Сребренка Голић на Конференцији Уједињених нација о климатским промјенама

Објављено:

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, као надлежна особа (Focal Point) за спровођење Оквирне конвенције Уједињених нација о климатским промјенама у име Босне и Херцеговине предводи делегацију БиХ на 24. конференцији Уједињених нација о климатским промјенама (COP 24), која се, на министарском нивоу, одржава у Катовицама (Пољска) од 3-6.12.2018.године.

Као шеф делегације, министар Голић ће данас (у понедељак 3. децембра 2018) учествовати у сегменту на високом нивоу за шефове држава и влада, а који се организује на позив предсједника Републике Пољске Анжеја Дуде (Andrzej Duda).

Такође, истог дана, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске,  као надлежни орган за климатске промјене за БиХ,  на радионици која се организује у оквиру Помоћног тијела за имплементацију  презентоваће искуства у току израде Другог  извјештаја о емисијама са ефектом стаклене баште у БиХ.  Министар Голић наводи да се ове радионице организују  као наставак процеса ревизије и техничке евалуације двогодишњих извјештаја о емисијама гасова са ефектом стаклене баште од стране Секретаријата Конвенције: „Процес међународних консултација и ревизије Другог  извјештаја о емисијама, као и присуство наведеној радионици, значајно ће повећати транспарентност предложених мјера ублажавања и њихових ефеката на смањење емисија, те унаприједити процес извјештавања према Конвенцији УН о климатским промјенама, а тиме и наш допринос борби са климатским промјенама.

Министар Голић је нагласила да ће окосница COP 24 бити доношење одлука којим ће се обезбиједити потпуна имплементација Париског споразума о климатским промјенама. „Пакет за имплементацију даће овом споразуму коначни облик тако што ће пружити смјернице које би свака појединачна земља требало да прати, како би оснажила своје напоре за заштиту климе. Једноставно говорећи: Без Катовица, нема Париског споразума“, рекла је министар Голић.  ​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.