Sign In

Дан управљача заштићених подручја

Објављено:

​У Републици Српској и БиХ данас (29.9.2021) се обиљежава 4. по реду Дан управљача заштићених подручја. Ове године манифестација се организује у Парку природе „Цицељ“ у општини Чајниче у оквиру пројекта „Постизање очувања биолошке разноликости кроз успостављање и ефикасно управљање заштићеним подручјима и изградњу капацитета за заштиту природе у БиХ“. Дан управљача заштићених подручја у БиХ се обиљежава на иницијативу надлежних институција за заштиту природе, али и самих управљача, с циљем адресирања тренутне проблематике у заштићеним подручјима и изналажење потенцијалних рјешења и остварења међусобне сарадње. 

У оквиру овогодишње манифестације предвиђена су предавања, а међу главним темама су промоције нових заштићених подручја, израда планова управљања и организовање рада у заштићеним подручјима, развој туризма али и друга актуелна питања са којима се сусрећу управљачи заштићених подручја.
Овогодишњи домаћин, Парк природе „Цицељ“, подручје је које обилује посебним геолошким вриједностима. Једно такво је узвишење Орловица (Орловачке стијене), које је изграђено од вулканских стијена које нису честa појaвa код нaс. Од хидролошких вриједности издвајају се Врело Цицељ, Хлaднa водa и Тројан вода. 
Тренутно је под заштитом 28 подручја у различитим категоријама заштите, на укупној провшини  52.890,52 хектара,  што чини од 2,15 % територије Републике Српске. 
Само у протекле двије године, Влада Републике Српске прогласила је девет нових заштићених подручја: Парк природе "Цицељ" Чајниче, Парк природе "Уна" на подручју општина Крупа на Уни, Нови Град, Костајница и Козарска Дубица, Парк природе "Орјен" Требиње, Парк природе "Прача" Рогатица, Заштићено станиште "Громижељ" Бијељина, Заштићено станиште "Тишина" Шамац, Споменик природе пећина "Кук" Калиновик, Споменик природе "Лијевчански кнез" у Градишци и Парк шума "Јелића брдо" Лакташи. У најскорије вријеме се очекује проглашење Споменика природе "Врела Сане",  а у процедури је  и приједлог одлуке о проглашењу заштићеног подручја Споменик природе "Мокрањска Миљацка". До краја ове године Српска би требало да има 30 заштићених подручја, а Измјенама Просторног плана Републике Српске до 2025.године планирано је да под заштитом буде 15-20% укупне површине. 

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.