Sign In

Комисија за категоризацију и процјену штете на објектима оштећеним у земљотресу прегледала 1490 објеката

Објављено:

​Комисија за категоризацију и процјену штете на објектима оштећеним у потресу, који је 29.12.2020. године погодио и општину Костајница, до сада је  прегледала 1490 објекта на подручју цијеле општине. Комисија је утврдила да су на 551 објекту видљива оштећења проузрокована земљотресом, док на 939 објеката није евидентирана штета. 

Досадашњим радом стручњака на терену, евидентирано је 7 објеката који су сврстани у шесту категорију  која предвиђа рушење истих. У трећу категорију сврстано је 77 објеката, четврту - 38 објеката и у пету 20 објеката, а процјењено је да  ти објекти нису условни за боравак лица и да је потребно урадити пројекат санације тих објеката. У прву категорију сврстана су 303 објекта,  а у другу 106 објекат), а стручњаци су процјенили да су ти објекти безбједни за боравак лица.
Како je раније договорено на састанку, одржаном 19.1.2021. године, између начелника Николе Јањетовића и министра Сребренке Голић, тимови које чине стручњаци из Дирекције за обнову и изградњу Републике Српске и општине Костајница, у најкраћем могућем року треба да обиђу све објекте на подручју општине, изврше категоризацију и утврде степен оштећења истих. Након што Комисија за категоризацију и процјену штете обиће све објекте, располагаће се са тачним подацима колику је  материјалну штета причинио земљотрес који је 29.12.2020. године погодио општину Петриња у Хрватској а чије посљедице су се осјетила и у општини Костајница. 

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.