Sign In

Међународни дан биолошке разноликости

Објављено:

​Поводом 22. маја, Међународног дана биолошке разноликости, тим УНЕП-а у Босни и Херцеговини, у сарадњи са ентитетским министарствима надлежним за заштиту животне средине издао је Први билтен за заштићена подручја у БиХ.   Заштићена подручја су прва одбрана биодиверзитета од негативних утицаја човјека!  Овогодишњи Међународни дан биолошке разноликости обиљежава се под слоганом "Наша рјешења су у природи" (Оур солутионс аре ин натуре).

Креирањем wеб платформе омогућиће се  континуирани "сусрете" управљача и унаприједиће се сарадња и размјена информација између заштићених подручја у  БиХ и других актера у овом сектору.
Чланови мреже су сва заштићена подручја у  БиХ, те представници ресорних министарстава и агенција УН-а. 
У 2019. години у Републици Српској су проглашена три нова заштићена подручја, чиме се број заштићених подручја у Босни и Херцеговини повећао на 38 подручја или 3.07% територије БиХ.
Нова заштићена подручја су: Заштићено станиште "Тишина", Споменик природе "Лијевчански кнез" и  Парк природе „Уна“ 
У процедури је и проглашење планине Орјен за заштићено подручје.    
Током 2019. године номинација Строгог природног резервата „Прашума Јањ“, као подручја неизмјењених природних особина са репрезентативним шумским еко – системима,  прихваћена је у оквиру проширења међудржавног серијског добра свјетске баштине – Исконске букове шуме Карпата и других регија Европе и регистрована у УНЕСЦО Центру за свјетску баштину, те се Строги природни резерват „Прашума Јањ“ налази на Тентативној листи Босне и Херцеговине.
Номинациони документ је завршен и упућен на разматрање Комитету за свјетску баштину УНЕСЦО,  како би ово природно добро постало дио Свјетске природне баштине
Билтен можете погледати у документу испод.  
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.