Sign In

Министар Голић примила амбасадора Велике Британије у БиХ

Објављено:

​Министар за просторно уређење, грађевинарство екологију Сребренка Голић са сарадницима састала се данас (18.9.2020) у свом кабинету са делегацијом Амбасаде Велике Британије у БиХ, коју је предводио амбасадор  Метју Филд (Matthew Field).

Министар Голић се захвалила амбасадару Филду за подршку увођењу интегрисаног система за електронско издавање дозвола за изградњу објеката у Републици Српској, дату кроз Пројекат побољшања пословног окружења и привлачења инвестиција на локалном нивоу – LIFE, који финансира Влада Уједињеног Краљевства путем Ukaid и Фонда за добро управљање. Такође, упознала је саговорнике са сталним унапређивањима пословног окружења у Српској и позвла британске инвеститоре да улажу у Српску, представљајући компаративне предности пословних зона код нас.
Амбасадор Филд је истакао одличну сарадњу коју Министарство има са британским инвеститорима, који већ послују у Републци Српској и изразио увјерење да ће то, уз имплементацију наведеног пројекта, повећати интересовање инвеститора из Уједињеног Краљевства за улагање у Српску. 

С обзиром да је Велика Британија домаћин конференције Уједињених нација о климатским промјенама која ће се одржати 2021.године у Шкотској, саговорници су посебну пажњу посветили овој теми. Министар Голић је делегацију британске Амбасаде у БиХ упознала са  напорима које Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, као контакт тачка за Конвенцију Уједињених нација о климатским промјенама за БиХ, улаже у успостављање ефикасних механизама финансирања активности ублажавања климатских промјена и активности прилагођавања на климатске промјене и нагласила да  БиХ извршава своје обавезе према Конвенцији: „Урађена су и усвојена три Национална извјештаја о промјени климе и два двогодишња извјештаја о емисијама гасова стаклене баште, што је обавеза БиХ као нон Анекс 1 земље.  У току је израда четвртог националног изјештаја и трећег двогодишњег извјештаја о о емисијама гасова стаклене баште“, рекла је министар Голић. Она је нагласила да је БиХ у посљедњих неколико година посебну пажњу посветила унапређењу енергетске ефикасности у јавним објектима и смањењу емисија штетних гасова, што су пратила улагања од више десетина милиона евра у овоу област. 
На састанку је договорено да Министарство и Амбасада Велике Британије у БиХ крајем ове године заједнички обиљеже пету годишњицу Паришког споразума о климатским промјенама.

Министар Голић је упознала саговорнике да је, у контексту пандемије корона вируса, у 2020. години интензивирана реализација више пројеката који се финансирају од стране међународних финансијских институција и организација, с основним циљем да се, кроз унапређење мјера енергетске ефикасности у здравственим објектима, повећа капацитет за збрињавање пацијената, и нагласила да, индиректно, те активности утичу и на покретање привредне активности, чиме се помаже домаћим компанијама да одрже одговарајући ниво пословања и постојећи број радника.  

Она је упознала амбасадора Филда да је, због пандемије корона вируса, усљед масовног кориштења заштитне опреме, дошло до значајног повећања количина медицинског и инфективног отпада, што је захтијевало брзу и ефикасну реакцију надлежних институција те да је преко Фонда за заштиту животне средине финансирана реализација пројекта за збрињавање ових врста отпада током пандемије у здравственим установама и болницама. 

Министар Голић и амбасадор Филд су разговарали и о мјерама које су, с циљем ублажавања негативних посљедица ширења новог корона вируса, предузете на институционалном нивоу за помоћ привреди, а посебно су се осврнули  на одрживи развој заштићених подручја и опстанак њихових туристичких капацитета који је потпомогнут додјелом туристичких ваучера, којима је становништво БиХ анимирано да одмор проводи на домаћим дестинацијама, што је допринијело, не само одрживости него и промоцији природних добара и заштићених подручја.

Министар Сребренка Голић је упознала амбасадора Филда и његове сарадникe и са активностима које Министарство, заједно са другим институцијама на свим ниувоима власти у БиХ, спроводи на спречавању изградње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори, на самој граници са БиХ. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.