Sign In

Министар Сребренка Голић учествовала на глобалном министарском састанку за покретање Интернет платформе за одржив и стабилан опоравак од ковид 19

Објављено:

​Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, на позив министра за животну средину Јапана Шинђира Коизумија (Shinjiro Koizumi) и извршног секретара Оквирне конвенције УН за климатске промјене Патриције Еспиноза (Patricia Espinosa), учествовала је данас, 03. септембра 2020. године, на министарском састанку за покретање Интернет платформе за одржив и стабилан опоравак од ковид 19, коју покреће Влада Јапана, а подржава Оквирна конвенција Уједињених нација за климатске промјене. Циљеви ове Интернет платформе су размјена искустава и мјера на високом нивоу међу државама ради изградње одрживог и отпорног социо-економског система у процесу опоравка од ковида 19, и повећање видљивости политика које имају висок утицај на управљање вишеструким ризицима и никога не остављају изван система заштите, а такође и давања замајца међународној сарадњи у промијењеним условима. 

Учесницима састанка видео поруком обратили су се премијер Јапана Шинзо Абе и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш, а као уводничари су, између осталих, говорили Франс Тимерманс, извршни предсједник Европске Комисије, министри Њемачке, Сингапура, те замјеник министра за екологију и животну средину НР Кине.   

Обраћајући се учесницима видео конференције, министар Голић, која је позвана у својству надлежне особе (Focal Point) за Оквирну конвенцију УН за климатске промјене за БиХ, је нагласила да је БиХ у посљедњих неколико година посебну пажњу посветила унапређењу енергетске ефикасности у јавним објектима и смањењу емисија штетних гасова, што су пратила улагања од више десетина милиона евра у ову област. 

„У контексту пандемије корона вируса, у 2020. години интензивирана је реализација више пројеката који се финансирају од стране међународних финансијских институција и организација, с основним циљем да се, кроз унапређење мјера енергетске ефикасности у здравственим објектима, повећа капацитет за збрињавање пацијената, а индиректно, те активности утичу на покретање привредне активности, чиме се помаже домаћим компанијама да одрже одговарајући ниво пословања и постојећи број радника“, рекла је она. 

„Пандемија вируса корона, усљед масовног кориштења заштитне опреме, довела је до значајног повећања количина медицинског и инфективног отпада, што је захтијевало брзу и ефикасну реакцију надлежних институција“, рекла је министар Голић у свом излагању и истакла да је преко Фонда за заштиту животне средине финансирана реализација пројекта за збрињавање ових врста отпада током пандемије у здравственим установама и болницама. 

Она је нагласила да је утицај пандемије корона вируса на одрживи развој заштићених подручја и опстанак њихових туристичких капацитета захтијевао локално дјеловање, те је становништво БиХ, додјелом туристичких ваучера, анимирано да одмор проводи на домаћим дестинацијама, што је допринијело не само одрживости него и промоцији природних добара и заштићених подручја.

У свом излагању, министар Голић је, између осталог, говорила и о мјерама које су, с циљем ублажавања негативних посљедица ширења новог корона вируса, предузете на институционалном нивоу за помоћ пољопривреди, с циљем подстицања и јачања домаће производње и прераде хране. 
У виртуелном формату, више од 40 министара из 71 земаље учеснице, било је у прилици  да подијеле своја искуства и погледе на климатске акције и мјере заштите животне средине које се разматрају или спроводе у контексту њиховог одговора и опоравка од ковида 19. 

Учесници конференције су се сложили да ће размјена информација о политикама на министарском нивоу подстаћи лидере у борби против климатских промјена и отворити пут за успјех свјетског самита о климатским промјенама СОР 26, који је планиран за новембар 2021. године.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.