Sign In

Национални парк "Дрина" значајан туристички и привредни потенцијал

Објављено:

​Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић разговарала је данас (27.9.2021.године) у свом кабинету са начелником општине Сребреница Младеном Грујучићем и в.д. директора Националног парка „Дрина“ Сребреница Бојаном Јосиповићем.  

В.д. директора најмлађег националног парка у Републици Српској Бојан Јосиповић информисао је министра о активностима у овој јавној установи и нагласио да је тренутно акценат стављен на промотивне  активности, како би ово заштићено подручје изузетних вриједности добило заслужено мјесто на туристичкој карти Српске и региона. Он је истакао и одличну сарадњу са Националним парком „Тара“ у Републици Србији и упознао министра са актуелностима у вези са пројектом успостављања „Прекограничног резервата биосфере Дрина“ под заштитом УНЕСКО-а. Јосиповић је рекао да се у оквиру сарадње са НП „Тара“ врши евидентирање ендемских врста у НП „Дрина“ те да је евидентирана биљка  панчићева (српска) режика, за коју се сматрало да је изумрла. 

Такође, Јосиповић је обавијестио министра Голић да је у току израда Посебне шумско-привредне основе НП „Дрина“, за чију израду је потписан уговор са Истраживачко-развојним центром ЈП „Шуме Српске“.
На састанку се разговарало и о  Плану управљања за Национални парк „Дрина“, чија израда је, на приједлог Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију у оквиру УНДП пројекта „Јачање финансијске одрживости заштићених подручја кроз унапређење туризма и јачања партнерства са приватним сектором“,  планирана је у 2022. години.  План управљања се доноси за период од десет година, и њиме се одређује начин спровођења заштите, коришћења и управљања заштићеног подручја, смјернице и приоритети за заштиту и очување природних вриједности, као и развојне смјернице, а посебно ће бити узета у обзир отпорност екосистема и мјере прилагођавања на климатске промјене.
Начелник општине Сребреница Младен Грујичић се захвалио министру Сребренки Голић на подршци коју Министарство и она лично пружају НП „Дрина“ као значајном туристичком и привредном ресурсу општине Сребреница, као и на укупној подршци развоју ове општине у оквиру ресорних надлежности. Грујичић је  данас, у присуству министра Сребренке Голић, потписао уговор са директором Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске Срђаном Тодоровићем о реализацији пројекта „Инсталација нових ЕЕ система јавне расправе у општини Сребреница, за који ће Фонд, на основу Одлуке Владе Републике Српске, издвојити 100.000 КМ. 

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.