Sign In

Наставак радова на повећању енергетске ефикасности на објектима Универзитета у Бањој Луци

Објављено:

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске  Сребренка Голић разговарала једанас, 2.3.2021.године у свом кабинету са ректором Унивезитета у Бањој Луци проф. др Радославом Гајанином и деканом Природно-математичког факултета овог Универзитета проф.др Гораном Трбићем. Састанку је присуствовао и помоћник министра за координацију пројеката и развој Милош Јокић. 
Министар Голић је обавијестила своје саговорнике да се радови на повећању енергетске ефикасности на Економском факултету Универзитета, који подразумијевају замјену фасадне столарије и браварије, постављање термостатских вентила и пумпе у систему гријања, као реконструкцију заједничке подстанице у комплексу факултета на тој локацији, приводе крају. Она је нагласила да се радови реализују у оквиру друге фазе пројекта „Енергетска ефикасност“ и да ће у овој години бити на исти начин саниран објекат који користе Технолошки, Машински и Шумарски факултет. Такође,  за ову годину планирани су и радови на енергетском утопљавању зграде Ректората и објекта Стоматолошког факултета.  Укупна вриједност опреме и радова на наведеним објектима је око 1,4 милиона КМ, а планирано је да се највећи дио радова изводи током љетњег распуста, како се не би ометао редован наставни процес. 
У оквиру сарадње између Пројекта „Енергетска ефикасност“, који имплементира Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију и  „Пројекта Зелени економски развој” (GED) који имплементира UNDP, планирано је да се на енергетски саниран објекат Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци поставе соларни панели, чиме би се додатно смањили трошкови за енергију, али и емисије гасова са ефектом стаклене баште.
На састанку се разговарало и о различитим могућностима сарадње Министарства и академске заједнице.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.