Sign In

Обиљежен Свјетски дан заштите животне средине

Објављено:

​У бањалучком вртићу "Бамби" данас је откривен мурал ликовне умјетнице Наташе Коњевић у оквиру обиљежавања Свјетског дана заштите животне средине, у присуству министара за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренке Голић и енергетике и рударства Петра Ђокића, као и представника УНДП-а, града, те Фонда за заштиту животне околине и енергетску ефикасност Српске.

 У обраћању након свечаности, министар Голић је  рекла да осликавање овог мурала симболично свједочи о системском приступу реализацији пројеката енергетске ефикасности које,  т Министарство, захваљујући Глобалном фонду за животну средину и другим донаторима, спроводи у сарадњи са Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Српске, те у партнерству са УНДП БиХ, без којег многе активности не би могле бити ни започете.
"У овим изазовним временима, овогодишњи мотив Свјетског дана заштите животне средине – 'За Природу' - најбоље доказује потребу за свеобухватним приступом у заштити животне средине. Све активности у областима ублажавања климатских промјена, прилагођавања климатским промјенама и заштити природе и биодиверзитета морају бити усмјерене ка једном заједничком циљу – одрживом животу на планети Земљи", рекла је министар Голић и додала: "Стога,  као контакт особе за Оквирну Конвенцију Уједињених нација о климатским промјенама, желим да истакнем да се Босна и Херцеговина већ суочава са екстремним климатским и временским појавама, које су директно утицале на животе наших грађана, проузроковале значајну материјалну штету и утицале на биљни и животињски свијет око нас. Са аспекта биолошке и геолошке разноврсности, територија Републике Српске представља уникатно подручје у Европи. Природно богатство којим располажемо повећава нашу обавезу да дјелујемо систематски и синергетски у нашим настојањима да унаприједимо животну средину и квалитет живота наших грађана."
Министар Голић је истакла  да је једино рјешење да се простор којим располажемо користи у складу са његовим природним карактеристикама: "Само на тај начин ћемо успјети избјећи, или умањити, сукобљавање са природом и природним факторима који доминирају животом људи на планети Земљи." 
Она је најавила да ће за веома кратко вријеме Влада Српске путем Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију енергетски обновити два објекта бањалучког Центра за предшколско образовање и васпитање "Наша дјеца" и "Невен", које је предложила предсједник Српске Жељка Цвијановић.
Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да му је драго што присуствује промоцији још једног напретка у сарадњи институција Српске и УНДП-а, али и институција која се баве питањем енергетске ефикасности.
"Наравно је да је носилац тих аактивности Влада Српске кроз Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Фонд за заштиту животне средине и енергетске ефикасности, али и Министарство енергетике и рударства, које у оквиру својих надлежности има важан сегмент, а то је подстицање на јачање свијести и креирање програма и политика енергетске ефикасности", рекао је Ђокић.
Он је додао да је пројекат у вртићу "Бамби" реализован управо захваљујући активностима свих поменутих субјеката.
"Жеља нам је да пројекат развоја енергетске ефикасности и јачања те свијести наставимо и на другим објектима и пројектима и у Бањалуци, али и у Српској и увјерен сам да ће се то и догодити", навео је он.
Ђокић сматра да је након епидемије вируса корона дефинитивно отворен нови процес, а то је даљи развој и јачање капацитета инстутуција које ће продуковати и помагати да се развије свијест о неопходности заштите животне средине и инапређења живота људи, додавши да овај мурал на то подсјећа.
Руководилац Сектора за енергетику и околину УНДП-а Радушка Цупаћ рекла је да је УНДП у сарадњи са Министарством просторног уређења, грађевинарства и екологије Српске већ спровео конкретне мјере заштите животне средине на објекту овог вртића, односно мјере јачања енергетске ефикасности.
Она је додала да јој је задовољство да се на овај начин подиже свијест и утиче на најмлађе како да заштите животну средину.
Замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић рекао је да је град у посљедње четири године успио да повећа капаците предшколских установа за 30 одсто и да најмлађима омогући што квалитетнији боравак у њима.
Он је захвалио свима, прије свих УНДП-у, са којим је Градска управа спровела велики број пројеката, те бројним приватним предузећима која су се одазвала и помогла санацију предшколских установа.
Директор бањалучког Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић захвалила је свима на помоћи, посебно УНДП-у и Влади Шведске, као и умјетници Наташи Коњевић.
"Коначно смо започели са идејом, а то је да вртиће учинимо радосним и изнутра, али и споља. Због тога сматрамо да сваки вртић треба да буде осликан оваквим муралом, да уљепша насеље у којем се налази, те да буде на радост дјеце која га похађају", навела је она.
Ликовна умјетница Наташа Коњевић рекла је да воли да ради за најмлађе, додавши да је едукација нешто што у шта мора да се улаже и да никада није касно да се крене са тим.
Данашњем догађају присуствовао је и директор Фонда за заштиту животне околине и енергетску ефикасност Српске Срђан Тодоровић.
У вртићу "Бамби" су 2018. године реализоване мјере енергетске ефикасности у оквиру УНДП пројекта "Зелени економски развој", а за његово утопљавање средства су издвојили Влада Шведске и Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефиканости Републике Српске.
Свјетски дан заштите животне средине први пут је обиљежен 1972. године и представља главни алат помоћу којег УН стимулишу подизање глобалне свијести о значају заштите животне средине.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.