Sign In

Почела реализација пројекта ЕСАП БиХ 2030+

Објављено:

​Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић присуствоваће сутра (уторак, 3.3.2020. године) у Сарајеву првом састанку Управног одбора Пројекта ESAP БиХ 2030+.  Осим министра Голић, састанку ће присуствовати и министри и други виши званичници Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, ресорног министарстав Федерације БиХ, надлежног одјељења у Влади Брчко дистрикта,  те представници Амбасаде Шведске и Делегације ЕУ у БиХ. 

ESAP БиХ 2030+ (Enivornmental Strategy and Action Plan) ће се састојати од усаглашених Стратегија и акционих планова животне средине Републике Српске, Федерације БиХ и БД, који, у складу са механизмом координације, чине   Стратегију и акциони план животне средине БиХ. На овом састанку ће се разговарати о стратешким циљевима и активности пројекта у наредном периоду, као што су: 
Заштита квалитета воде и обезбјеђивање  расположивости водних ресурса и њихове одрживости
Обезбјеђивање одрживог кориштења природних ресурса
Смањење количина отпада
Одржавање и унапређење биолошке разноликости и заштите екосистема
Ублажавање и прилагођавање на климатске промјене и обезбјеђивање квалитета ваздуха
Унапређење управљања животном средином.

„Веома смо задовољни што је почела реализација и спровођење пројекта. Ова стратегија је окупила све актере уз области заштите животне средине у БиХ. Шведска цијени опредијељеност свих нивоа власти у БиХ. Вјерујемо да ће висок ниво учешћа у овом процесу получити добре резултате за добробит животне средине и грађана БиХ. Ова сратегија ће, такође, бити важан допринос напретку у процесу приступања БиХ ЕУ, као и испуњавању обавеза из Агенде 2030“ , рекао је Торгни Свенугнсон (Torgny Svenugnsson), савјетник и замјеник шефа Мисије у Амбасади Шведске.
Пројекат спроводи Штокхолмски  институт  за заштиту животне средине, у сарадњи са надлежним органима на ентитетском нивоу, у Брчко Дистрикту и на нивоу заједничких институција БиХ. Предвиђено је да пројекaт траје двије и по године, а финансира га Влада Шведске. 
Сврха пројекта је припрема стратегијa на основу важећих и раније донесених докумената из области животне средине с циљем јачања управљања  животном средином, пружање помоћи у процесу европских интеграција усклађивањем стратегије животне средине са прописима ЕУ у овој области, као и обезбјеђивање смјерница за будуће мјере и инвестиције у сектору животне средине, као и механизама за њихово  спровођење у периоду након 2030. године.
У  Извјештају УН-а из 2018. године се наводи да се БиХ, упркос напретку који је забиљежила, још увијек суочава са озбиљним изазовима у области животне средине као што су загађеност ваздуха, управљање отпадом и прочишћавање отпадних вода, крчење шума, и изражава се забринутост у погледу утицаја производње хидроенергије на водне ресурсе и биолошку разноликост, као и потреба за  проглашавањем више заштићених подручја – што су питања чије ће рјешавање бити обухваћено наведеним стратешким документима.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.