Sign In

Почело тестирање Интегрисаног система за електронско издавање дозвола у грађевинарству у Републици Српској

Објављено:

​​Данас, 21.1. 2020. године, у Административном центру Владе Републике Српске  представницима Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Министарства за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво, Министарства привреде и предузетништва и градоначелницима Бање Луке и Градишке представљен је адаптирани софтвер  и објављена почетак тестне фазе Интегрисаног система за електронско издавање дозвола у грађевинарству у Републици Српској. Кроз Пројекат ЛИФЕ прилагођени софтвер је инсталисан у ресорном министарству и одјељењима за грађевинарство градова Бање Луке и Градишке, те су проведене обуке запослених, чиме су створени сви предуслови за провјеру ефикасности софверског рјешења у реалним условима.

Успостављање Интегрисаног система за електронско издавање дозвола у грађевинарству у Републици Српској је дио заједничких напора Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, надлежних органа и градова Бање Луке и Градишке, који се проводе уз техничку помоћ Пројекта побољшања пословног окружења и привлачења инвестиција на локалном нивоу (LIFE). Пројекат проводи Међународна финансијска корпорација  (IFC), чланица Групације Свјетске банке, а финансира Влада Уједињеног Краљевства, путем UK-aid.
Градови Бања Лука и Градишка су локалне заједнице које ће се прве прикључити на Интегрисани систем, с обзиром на то да су раније провеле регулаторне реформе и успоставиле једношалтерски начин пословања у оквиру Пројекта LIFE, те су спремне да подрже реализацију пројектних задатака. „Уколико наставимо активности према плану, прве захтјеве за дозволе у грађевинарству ћемо запримити електронским путем у априлу ове године у Бањалуци и Градишци. Овим ћемо у потпуности провести комплексну реформу и уредити процес градње у Републици Српској на начин како приличи 21. вијеку. Ипак, морам да нагласим да ће пуна имплементација на цијелом простору Републике Српске искључиво зависити од воље локалних заједница да проведу реформе и створе потребне предуслове да се прикључе на Интегрисани систем“, изјавила је ресорна министарка Сребренка Голић. 
„Инсталацијом софтвера IFC приводи крају једну од важних активности Пројекта LIFE. Кроз овај пројекат смо заједнички с представницима министарства допринијели унапређењу законског оквира у области грађења, те обезбиједили приступ изворном коду софтвера за управљање дозволама у грађевинарству Групације Свјетске банке. Софтвер је прилагођен законском оквиру у Републици Српској, инсталиран и надамо се скорој пуној оперативности.“, рекли су представници IFC у Босни и Херцеговини. 
„Пројектом LIFE, који Влада Уједињеног Краљевства финансира, проведене су структуралне реформе како на локалном, тако и на ентитетском нивоу с циљем пружања брже, јефтиније и квалитетније услугу привредницима и грађанима у Босни и Херцеговини. Локалне заједнице које су провеле препоруке Пројеката LIFE су направиле уштеде од 5,9 милиона КМ годишње за своје привреднике и грађане, смањењем такси и накнада, те скраћењем времена за обраду захтјева. Са друге стране, у периоду од 3,5 године, колико се Пројекат LIFE проводи, управо у овим срединама потврђено је 57 милиона КМ нових инвестиција и отварање 329 нових радних мјеста, а укупни приходи ових општина и градова, без обзира на смањење висина такси и накнада, ипак су били у порасту. Увођењем овог Интегрисаног система процес издавања грађевинских дозвола ће бити додатно рационализиран, те сигурно повећати атрактивност Бање Луке и Градишке за инвестирање. Надамо се да ће ускоро и друге општине и градови слиједити њихов примјер“, рекао је представник амбасаде Велике Британије.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.