Sign In

Прашума Јањ на Листи свјетске баштине

Објављено:

​Комитет за свјетску баштину УНЕСКО прогласио је данас прашуму Јањ код Шипова природним добром од свјетског значаја, чиме је  постала прво  природно добро из Републике Српске и БиХ које је уврштено на Унескову листу свјетске баштине.

Прашума Јањ нашла се међу 15 нових заштићених подручја из шест земаља потписница Конвенције Унеска о заштити природне и културне баштине, у оквиру серијске номинације “Исконске букове шуме Карпата и других регија Европе”, које обухвата подручја у Албанији, Аустрији, Белгији, БиХ, Бугарској, Француској, Њемачкој, Италији, Хрватској, Чешкој, Сјеверној Македонији, Пољској, Румунији, Словачкој, Словенији, Шпанији, Швајцарској и Украјини и тренутно представља  највеће серијско добро свјетске баштине са 94 локалитета у 18 земаља.
Прашума Јањ је још далеке 1954. године, одлуком тадашње Народне Републике Босне и Херцеговине, заштићена као објекат за научна истраживања и природна ријеткост привлачна за посјетиоце. Исте године уписна је у регистар Земаљског завода за заштиту споменика културе и природних ријеткости. 
Одлуком Владе Републике Српске о заштити Строгог резервата природе „Прашума Јањ“, ово природно добро на територији општине Шипово, од 2012. године, заштићено је највишом категоријом И а, према класификацији Међународне уније за заштиту природе (IUCN). 
По Закону о заштити природе, на подручју строгог резервата природе „Прашума Јањ“ установљен је режим заштите првог  степена, који подразумијева подручје копна са изузетним или репрезентативним екосистемима, геолошким или физиолошким карактеристикама и врстама, а које се користе прије свега у научне сврхе и мониторинг животне средине. Режим заштите првог  степена се успоставља на цијелом подручју подручју строгог резервата природе „Прашума Јањ.“
Основна вриједност ове прашуме је у томе што су то нетакнути, очувани и јединствени шумски еко-системи. То је подручје неизмјењених природних одлика, са репрезентативним еко-системима,а  намијењено је искључиво очувању изворне природе, еколошке равнотеже, али и научним истраживањима којима се не нарушавају основна обељежја и вриједности, праћењу појава и процеса у природи, као и образовању које не угрожава слободно одвијање природних процеса. Живи свијет изражен кроз вегетацију (фитоценозе и биљне заједнице, екосистеме, флору, фауну и друго) је веома разноврстан и богат.
Резерват је значајан јер се у њему може посматрати спонтани развој шуме букве-јеле-смрче. Састојина букве-јеле-смрче у резервату „Прашума Јањ” представља риједак примјер прашумске заједнице са очуваним аутентичним карактеристикама. У погледу своје ријеткости, она представља репрезентативни примјер природне очуване типичне планинске шуме карактеристичне за тај простор. Шуме букве-јеле-смрче, као и појединачна стабла тих врста  која су изузетних димензија, издвајају се љепотом, колоритом и мозаичношћу и заједно укупни пејзаж чине атрактивнијим. На простору резервата, као и у ширем окружењу, постоји велики број различитих и разноврсних станишта  многобројних врста фауне и флоре. Резерват је лако доступан и може се користити за разне едукативне програме. 
Укупна површина резервата "Јањ" износи 295,0 хектара, од чега на језгро прашуме отпада 57,2 хектара. 
Строги резерват природе „Прашума Јањ“ се налази на територији општине Шипово на западним падинама масива Столоваш у западном дијелу Републике Српске. У државном је власништву, а са њим управља  Јавно предузеће  „Шуме Републике Српске“,  шумско газдинство „Горица“.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.