Sign In

Први кубици гаса у Рафинерији нафте Брод у трећем кварталу 2020.

Објављено:

​​Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, са сарадницима,  примила је данас (20.1.2020) у свом кабинету делегацију „Рафинеријe нафте Брод“ а.д и хрватске компаније Кродукс плин (Crodux), с којом  Рафинерија има склопљен Уговор о снабдијевању гасом и потписан Споразум о изградњи директног гасовода.  На састанку је представљен  обим пројекта гасификације Рафинерије нафте у Броду, као и резултати испитивања стања моста преко Саве,  који сада служи искључиво као носива конструкција цјевовода. Према тим истраживањима, мост захтијева санацију, која подразумијева  замјену свих челичних ужади моста и држача цијеви.  

Испитивања стања продуктовода  од Слободнице (РХ) до Рафинерије нафте Брод, су показала да пренамјена постојећег продуктовода у гасовод  представља рјешење које је грађевински најједноставније, најприхватљивије с аспекта заштите животне средине и најбрже изводљиво. Пренамјеном продуктовода у гасовод, овај објекат ће добити статус директног гасовода. 
Министар Голић је нагласила да подржава све пројекте који доприносе смањењу утицаја индустријских простројења на животну средину, те подсјетила да је  Министарство већ издало грађевинску дозволу „Рафинерији нафте Брод“ а.д.  за изградњу унутрашње инфраструктуре природног гаса. 
„Ради поједностављивања поступка и брже реализације пројекта, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију ће, у складу са позитивним законским прописима и досадашњом праксом,  дати сагласност надлежном органу у Републици Хрватској изда одговарајуће дозволе за санацију моста и пренамјену и санацију продуковода.  Такође, у складу са својим надлежностима, помоћи ћемо да се обезбиједе  потребне сагласности надлежних органа на нивоу БиХ“, рекла је министар Сребренка Голић. 
Представник „Рафинерије нафте“ а.д. Брод Андреј Галицки је обавијестио министра Голић да су грађевински радови на изградњи унутрашње инфраструктуре природног гаса у највећем дијелу завршени, те да је планирано да први кубици гаса кроз директни гасовод у Рафинерију ући у трећем кварталу ове године.   Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.