Sign In

Сарадња у складу са договореним механизмом координације и уставним надлежностима

Објављено:

​​​​Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић састала се данас (17.1.2020.) у свом кабинету са министром спољне трговине и економских односа БиХ Сташом Кошарцем.

У отвореном разговору, министар Голић је нагласила да је неопходна далеко активнија сарадња између два министарства, која је у претходном периоду изостала, што је довело до  застоја у рјешавању одређених питања у области заштите животне средине. 
Министар Кошарац је нагласио да је питање изградње одлагалишта истрошеног нуклеарног и радиоактивног отпада на Трговској гори, на самој граници са БиХ, приоритетно питање министарства на чијем је челу и поздравио напоре које је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске до сада чинило да се ова изградња спријечи.  

Министар Кошарац је рекао да ће током фебруара организовати састанак са ентитетским министрима надлежним за заштиту животне средине, представницима „Зеленог клуба“, који окупља посланике на свим нивоима власти у БиХ, начелницима општина у сливу ријеке Уне, те  руководством Државне регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ, с циљем заједничког планирања наредних активности. Саговорници су се усагласили да ће се након тог састанка сачинити свеобухватна информација која ће бити презентована Савјету министара, те да ће се предложити да се ажурира састав Радне групе за праћење стања и активности у вези са могућом изградњом одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора. 
Такође, усаглашено је да ће Министарство спољне трговине и економских односа БиХ тражити трилатерални састанак са надлежним министарствима Хрватске и Словеније, како би се ово питање ријешило у складу са добросусједским односима. 
Министри Голић и Кошарац су се усагласили, такође, да ће сугерисати Предсједништву БиХ да се у приједлогу Буџета заједничких институција планирају средства за формирање правног и експертског тима који би заступао интересе БиХ у евентуалној међународној арбитражи, уколико напори да се ова изградња спријечи не уроде плодом. 

Министар Голић, као контакт особа за Конвенцију УН о климатским промјенама за БиХ је информисала министра Кошарца о досадашњим активностима у овој области и предложила да се ускоро организује састанак на којем ће бити именоване контакт-институције за конвенције у области заштите животне средине које је БиХ ратификовала, а гдје то још није учињено. 
Министри Голић и Кошарац су постигли пуну сагласност за будућу сарадњу у складу са договореним механизмом координације и уставним надлежностима. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.