Sign In

ДЕЛЕГАЦИЈА СРПСКЕ И СРБИЈЕ О ПРОБЛЕМУ СРПСКИХ ПОВРАТНИКА У БОСАНСКОМ ПЕТРОВЦУ

Објављено:

​Општину Босански Петровац посјетиле су делегације Републике Српске и Републике Србије. Тема састанка били су проблеми српских повратника у ову федералну општину. Нова средства за помоћ обезбиједила је Република Српска, а помоћ ће у наредном периоду услиједити и из Србије. 

Влада Републике Српске обезбиједила је 100.000 КМ за рјешавање проблема инфраструктуре у српским повратничким насељима у општини Босански Петровац. 

„Планирана је изградње водовода у мјесној заједници Капљух, реконструкција једне градске саобраћајнице и вјероватно још реконструкција саобраћајнице која је прилаз једином градском православном гробљу, овдје у Босанском Петровцу“ - рекао је Немања Давидовић, предсједник Скупштине општине Босански Петровац ФБиХ-а.

Подршка повратничкој популацији стиже и из Војводине. У сарадњи с Републичким секретаријатом за расељена лица и миграције биће расписан јавни позив за помоћ.

„То би било финансирање разних дјелатности којима би те породице обезбиједиле егзистенцију, од пољопривреде, неких услужних и других дјелатности, подизање пластеника, опремања пољопривредном механизацијом“ - навео је Душко Ћутило, директор Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону Аутономне Покрајине Војводине.

У посљедњих пет година Влада Српске је за помоћ повратничкој популацији у Босански Петровац издвојила 700.000 марака.

„Двадесетак породица је овдје стамбено збринуто и утрошено је око 400.000 КМ. Преосталих 300.000 КМ је уложено у инфраструктуру, водовод, путну помоћ, вјерским објектима, као и помоћ физичким лицима кроз одрживи повратак“ - рекао је Љубо Нинковић, в. д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције.

Помоћ повратничкој популацији биће пружена и у наредном периоду, с циљем одрживог повратка и опстанка на овим просторима.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.