Sign In

ДОГОВОРЕНА ПОМОЋ СРПСКИМ ПОВРАТНИЧКИМ ПОРОДИЦАМА У ОПШТИНИ КАЛЕСИЈА

Објављено:

​Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције, Љубо Нинковић, заједно са својим сарадницима посјетио је српске повратничке породице у општини Калесија, као и представнике Удружења грађана пољопривредника „Агроразвој“ Гојчин.  

Током посјете разговарано је о њиховом положају у овој општини, али и о начину на који Влада Републике Српске и Секретаријат могу помоћи како би се унаприједио квалитет живота повратника, прије свега најмлађих становника. Договорено је да се дјеци српских повратника у општини Калесија, кроз Програм рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица обезбиједи минибус, те да се на тај начин ријеши њихов дугогодишњи проблем и тако олакшају услови за школовање, рекао је в. д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције, Љубо Нинковић. 

Имајући у виду веома тешку ситуацију Срба у Федерацији БиХ Секретаријат ће, заједно с Владом Републике Српске, наставити да помаже српске повратнике у овим крајевима и у наредном периоду и, поред минибуса, обезбиједиће им и грталицу и цјепач за дрва. 

Претходних година у више наврата смо помагали ове породице у Калесији кроз различите пројекте обнове и реконструкције, одрживи повратак, обнову вјерских објеката и реконструкцију стамбеног фонда, чија су финансијска средства обезбијеђена кроз Саудијски развојни фонд (САФ),  додаје Нинковић. 

У овој општини тренутно живи око сто српских породица и једна од највећих помоћи им је минибус који ће превозити дјецу до школе у Осмацима у Републици Српској, која је удаљена седам километара. 

Милисав Гарић из Гојчина крај Калесије, један од ријетких повратника у пријератно мјесто боравка који се бави сточарством и земљорадњом, изразио је велику захвалност Секретаријату и Влади Републике Српске на досадашњој помоћи, као и на договореној будућој сарадњи која им много значи. 

Републички секретаријат за расељена лица и миграције и Влада Републике Српске су у протеклих неколико година у ову општину кроз различите пројекте уложили преко 240.000 КМ. Само из средстава за финансирање повратка Срба у ФБиХ, у претходне двије године, издвојено је 30.000 КМ за два пројекта: суфинансирање асфалтирања пута Макалићи–Драгутиновићи и санацију приступног пута за православно гробље у МЗ Гојчин. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.