Sign In

ОДРЖАН ПРОГРАМ ОБУКЕ И РАЗМЈЕНЕ ИСКУСТАВА С ЦИЉЕМ ИЗРАДЕ НОВЕ СТРАТЕГИЈЕ У ОБЛАСТИ МИГРАЦИЈА И АЗИЛА

Објављено:

У Неуму је одржан тродневни Програм обуке и размјене искустава у области контроле и смањења нерегуларних миграција – подршке Радној групи за израду „Стратегије у области миграција и азила и Акционог плана за период 2021–2025. година“. Овај петогодишњи стратешки документ је веома важан за развој система азила и међународне заштите којим се дефинишу кључни циљеви за ефикасно управљање овим процесом, а носилац активности у његовој изради је Министарство безбједности Босне и Херцеговине.

Програм обуке и размјене искустава одржан је у организацији Министарства безбједности БиХ, уз техничку подршку Hilfswerk International и партнерске организације Удружење за помоћ и развој „ХАЈДЕ“, на којем су учествовали представници надлежних институција за питања миграција са свих нивоа власти. 

Дефинисано је седам кључних циљева које БиХ планира спровести у области миграција, а који су усклађени са ЕУ законодавством. Предвиђено је унапређење система управљања политикама миграција и азила, повећање ефикасности контроле државне границе, ефикасније управљање незаконитим миграцијама, унапређење система азила, борба против кријумчарења миграната и трговине људима, подршка законитим миграцијама и јачање координације у управљању миграцијама.

Овај скуп је финансиран од стране Федералног министарства унутрашњих послова Републике Аустрије и Фонда за азил, миграције и интеграцију, у склопу пројекта „Смањење нерегуларних миграција у Европску унију путем јачања капацитета структура повезаних са миграцијама на Западном Балкану”.

Учесницима ове обуке представљена су искуства експерата из БиХ, региона (Србије и Хрватске) и ЕУ (Аустрије) с циљем подршке Радној групи за израду Стратегије. 

Скупу су присуствовали и представници Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Републичког секретаријата за расељена лица и миграције.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.