Sign In

ОДРЖАН САСТАНАК С ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ БИЈЕЉИНЕ

Објављено:

​Дана 26. 4. 2021. године у Бијељини в. д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције, Љубо Нинковић, састао се с градоначелником Бијељине, Љубишом Петровићем. 

Разговарано је о изградњи стамбене зграде са 12 станова у оквиру пројекта ЦЕБ 2, који се финансира из кредитних средстава Развојне банке Савјета Европе, а у циљу стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица која живе у колективном и алтернативном смјештају. На састанку су дефинисана међусобна улагања и обавезе обје стране, као и рокови за израду пројектне документације и почетка извођења радова.
 
Такође је разговарано и о проблему избјеглих и расељених породица које живе у бијељинском насељу Пет језера. Договорен је конкретан модел који ће Град Бијељина заједно са Секретаријатом понудити породицама у овом насељу, а у циљу рјешавања имовинско-правних односа и откупа стамбених јединица за 140 породица.  Подсјећамо да су ови станови изграђени за потребе привременог смјештаја. Породице погинулих бораца и ратни војни инвалиди од прве до четврте категорије који живе у овим становима имају право на њихово кориштење, али не и власничка права. Иако корисници станова желе да их откупе, за то не постоји правна могућност. До сада је заједничким радом Секретаријата и Града Бијељина прибављена сагласност једног дијела међународних донатора који су изградили поменуте објекте, а која ће омогућити овим породицама откуп станова. У наредном периоду се очекује сагласност и осталих донатора. 

У периоду од 2019. године до данас у Бијељину је уложено преко 3.000.000 КМ кроз различите пројекте. Само у 2020. години су завршене и усељене три стамбене зграде са укупно 47 станова, док је у току реализација поменуте стамбене зграде са 12 станова у оквиру Пројекта реконструкције стамбеног фонда ЦЕБ 2. Такође је завршено и седам индивидуалних стамбених објеката у оквиру  Регионалног програма стамбеног збрињавања.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.