Sign In

ПОМОЋ ЗА ИЗГРАДЊУ КОНАКА У ГУБИНУ И ГРАЂЕВИНСКИ МАТЕРИЈАЛ ЗА 200 ПОРОДИЦА

Објављено:

​Ради одрживог повратка у српским селима у Ливну, делегације Републике Српске и Републике Србије током посјете селу Губин поручилe су да ће у наредном периоду за 200 српских породица које желе да се врате на вјековна огњишта бити обезбијеђен грађевински материјал. Посредством Владе Војводине и Владе Републике Српске биће обезбијеђен грађевински материјал за завршетак православног конака у порти Храма Успења Пресвете Богородице.

 У Губину је прије рата било 400 домаћинстава. Данас их је тек неколико. Тако је и са осталим српским селима у Ливањском кантону. Како кажу мјештани, који су били присиљени да оду, није било услова за живот.

„Ово је далеко од Републике Српске, а све што имамо је Република Српска и Србија. Нико нас одавде нити погледа, нити мари за нас“, рекао је Лазо Пајчин из Удружења за рурални развој и заштиту животне средине „Огњиште“ Губин.

Као и у претходном периоду и овај пут циљ Српске и Србије је оживјети пуста српска села у Федерацији БиХ. Биће обезбијеђено 200 грађевинских пакета за српске породице које желе да се врате на своја огњишта.

„Идеја нам је да реализујемо пројекте и програме којима ћемо економски оснажити те људе тако што ћемо им обезбиједити донације у виду механизације како би они могли да развију пољопривредне дјелатности“, навео је Душко Ћутило, директор Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону Аутономне Покрајине Војводине.

Љубо Нинковић, в. д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције, додао је да је Влада Републике Српске у протеклих пет година уложила око 400.000 марака у путну инфраструктуру и обнављање повратничких кућа.

„Ови људи овдје нису заборављени. Влада Републике Српске и Републике Србије мисли на њих и сигурно ћемо имати слуха за њихове проблеме. У наредном периоду учинићемо све што је могуће да ови људи имају нормалан живот“, истакао је Нинковић.

Улаже се и даље, а то потврђује и завршетак радова на православном конаку у Губину за који ће Влада Војводине и Српске обезбиједити по 20.000 марака.

„Ја се надам да су ово добре вијести за људе који желе да се врате, који желе да посјете овај крај“, истакао је Никола Шпирић, замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Губин су посјетили начелници општина из окружења, делагат из реда Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета и бројни привредници Републике Српске, да би заједничким снагама договорили наредне кораке одрживости повратка у српским селима.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.