Sign In

ПРЕДСТАВНИЦИ СЕКРЕТАРИЈАТА УЧЕСТВОВАЛИ У РАДУ КОНФЕРЕНЦИЈЕ О ЗАШТИТИ ИМОВИНСКИХ ПРАВА СРБА У ФБИХ

Објављено:

​Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције, Љубо Нинковић, учествовао је у Конференцији о заштити имовинских права Срба у Федерацији БиХ која је одржана у периоду од 21. до 22. маја 2021. године у Требињу. 

Конференцији су, између осталих, присуствовали и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић, комесар Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић, директор Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило, помоћник генералног секретара Скупштине Србије Радослав Вујовић, као и помоћник директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова Србије Николина Милатовић Поповић.

Скупу су присуствовали и представници Митрополије дабробосанске, те епархија бихаћко-петровачке, зворничко-тузланске, захумско-херцеговачке и приморске.

Додик је подржао удружене напоре институција Српске и Србије, Српске православне цркве и невладиног сектора на рјешавању проблема имовинских права Срба у Федерацији БиХ у процесу излагања и хармонизације података о имовини, јер је, како тврди, по сриједи намјера да се отуђи имовина Срба, с обзиром на то да многи од власника – којих више нема или живе далеко - не могу да учествују у овом процесу.

Вршилац дужности директора Секретаријата Љубо Нинковић је боравио и у радној посјети општинама Равно и Столац, гдје се састао с представницима законодавне власти у овим општинама и разговарао о положају Срба, али и о новим пројектима помоћи. У оквиру Програма рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица за 2021. годину планирана је помоћ овим општинама, односно асфалтирање дијела локалног пута на подручју општине Равно и обнова и изградња Парохијског дома у општини Столац. 

Нинковић се састао и с градоначелником Требиња Мирком Ћурићем с којим је обишао изграђени вишепородични стамбени објекат са 48 станова, који је изграђен и опремљен у оквиру Пројекта затварања колективних центара и алтернативног смјештаја путем обезбјеђења јавних стамбених рјешења (ЦЕБ-2), вриједности 2.583.287,47 КМ и који ће ускоро бити усељен.

Вршилац дужности директора Секретаријата Љубо Нинковић је са својим сарадницима посјетио и Завичајно удружење „Старо Село“ у Гламочу гдје је одржао састанак са становницима овог, али и околних села, а у вези с  пројектима за одрживи повратак које Секретаријат спроводи у Федерацији БиХ како би подстакао повратак Срба у те крајеве.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.