Sign In

СРПСКА ЋЕ НАСТАВИТИ ДА ПОМАЖЕ СРПСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ У ХНК

Објављено:

​МОСТАР - Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске Љубо Нинковић обећао је јуче након састанка с изабраним представницима српског народа у Херцеговачко-неретванском кантону /ХНК/ да ће помоћ Секретаријата и институција Републике Српске овим општинама бити настављена и у наредном периоду.

Нинковић и замјеник директора Секретаријата Драган Штрбац у Друштвеном дому у мостарском насељу Ортијеш одржали су састанак са замјеником предсједника Градског вијећа Мостара Велибором Миливојевићем, новоизабраним вијећницима у општинским вијећима Равног и Стоца, Пером Средановићем и Недељком Ђогом, те представницима Канцеларије Владе Српске у Мостару и српских удружења из Мостара.

Нинковић је нагласио да је на састанку било ријечи о свим проблемима који притишћу српску заједницу годинама, али и о улагањима и пројектима које би требали заједнички да се реализују.

“Закључак је да морамо више радити макар на добијању информација, а онда и на реализацији стамбеног збрињавања људи који су, прије свега, српске националности и којима није ријешено стамбено питање или не у оној мјери која треба”, рекао је Нинковић.

Он је нагласио да је веома важно осигурати одрживи повратак младим људима који су се вратили и изразили жељу да ту остану, али и да ће се наставити радити и на инфраструктурним пројектима у српским заједницама.

"Договорили смо и да у наредном периоду организујемо заједнички састанак, којем ће присуствовати и друге институције из Републике Српске и Србије, како бисмо разговарали о формирању ресурсне карте за ове општине на основу које бисмо могли да дефинишемо одређене ствари које би онда требали реализовати”, закључио је Нинковић.

Замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић рекао је након састанка да и ова посјета утврђује у увјерењу да српска заједница у Мостару треба да остане, гради и јача своју позицију.

“Сигурно ће као и до сада подршка Републике Српске бити присутна. Она неће изостати. Осврнули смо се на све пројекте који су реализовани, али смо се бавили и темама будућности како бисмо сагледали шта све можемо урадити и једни и други и како бисмо допринијели да људи који су се овдје вратили квалитетније живе”, рекао је Миливојевић и додао да ће, ако се у томе успије, можда подстаћи људе на неки нови повратак што би додатно утврдило српску позицију у Мостару.

“Република Српска је сваким даном све јача као и Србија. То нам је подстицај да у будућности која слиједи тај живот може да се прелије овамо и то сигурно хоће и за надати се да ће овдје доћи боље вријеме за српску заједницу. Самим тим и ми ћемо бити кооперативнији и допринијети општој слици Мостара, Кантона или Федерације”, закључио је Миливојевић.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.