Sign In

У ТОКУ РЕАЛИЗАЦИЈА НЕКОЛИКО ЗАЈЕДНИЧКИХ ПРОЈЕКАТА

Објављено:

​Републички секретаријат за расељена лица и миграције уз подршку Владе Републике Српске и донатора реализује неколико заједничких пројеката, који су од великог значаја за рјешавање проблема расељених лица и избјеглица, укупне вриједности око 157.950.000 КМ. 

Најзначајнији пројекти које Секретаријат тренутно реализује су: Регионални програм стамбеног збрињавања (РСП), Пројекат затварања колективних центара и алтернативних смјештаја путем осигурања јавних стамбених рјешења – ЦЕБ2 и Пројекат реконструкције стамбеног фонда (Саудијски развојни фонд – САФ). 

Регионални стамбени програм (РСП) је програм обнове и изградње индивидуалних стамбених објеката и изградње вишепородичних стамбених објеката – зграда, чији је главни циљ трајно стамбено рјешење проблема избјеглих и расељених лица. Овдје се ради о донаторским средствима, а укупна вриједност пројекта на нивоу БиХ износи око 126.750.000 КМ. Планирано је да се на подручју Републике Српске имплементира 67.801.500 КМ. Овај програм се реализује кроз шест потпројеката: БХ1, БХ2, БХ3, БХ4, БХ5, БХ6, у оквиру којих ће стамбено бити збринуто 1830 породица на подручју Републике Српске. Завршетак овог пројекта планиран је половином наредне године. 

Поред Регионалног програма стамбеног збрињавања у току је и реализација Пројекта затварања колективних центара и алтернативних смјештаја путем осигурања јавних стамбених рјешења – ЦЕБ2. За кориснике на територији Републике Српске укупна вриједност Пројекта износи 56.897.478 КМ од чега је 35.430.355 КМ кредитних средстава, а 21.467.123 КМ су доприноси локалних заједница кроз земљиште, зграде, плаћање дозвола, сагласности и друге трошкове везане за изградњу и инфраструктуру. Имплементација овог пројекта на подручју Републике Српске се одвија планираном динамиком и сви потпројекти би требали бити завршени до краја 2022. године. Кроз реализацију овог пројекта на подручју Републике Српске биће изграђене/обновљене око 703 стамбене јединице (573 стана и 130 смјештајних јединица у установама).

Још један веома значајан пројекат је Пројекат реконструкције стамбеног фонда – САФ, који се финансира из кредита Саудијског развојног фонда, намијењеног Босни и Херцеговини за потребе реконструкције стамбених јединица за избјеглице и расељена лица. У оквиру овог пројекта на подручју Републике Српске биће изграђено и реконструисано 380 стамбених јединица, укупне вриједности 11.000.000 КМ. 

Поред заједничких пројеката Секретаријат сваке године у складу с потребама ове категорије становништва доноси Програм рјешавања проблема избјеглих и расељених лица, кроз чију се имплементацију реализују бројни пројекти. Средства којима се реализује велики број значајних пројеката унутар овог програма, међу којима је изградња и обнова стамбених јединица, обнова инфраструктуре, вјерских објеката, пројекти одрживог повратка, изградња друштвених домова и многи други пројекти, су средства Владе Републике Српске. 

Програмом рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица сваке године се предвиђају и средства за одрживи повратак интерно расељених лица и избјеглица у Републици Српској, као и за повратак у Федерацију Босне и Херцеговине. Циљ је да се повратницима обезбиједе елементарни услови за одрживи повратак у мјесту пријератног живљења. 

Стамбено збрињавање интерно расељених лица, помоћ у изградњи припадајуће инфраструктуре, обнова културних, вјерских и јавних објеката, обезбјеђење реинтеграције и интеграције расељених лица кроз стимулисање одрживог повратка и пружање помоћи удружењима која се баве питањима расељених лица, повратника и избјеглица као и помоћ у одрживом повратку још увијек су један од приоритета у Републичком секретаријату за расељена лица и миграције имајући у виду специфичност ове категорије расељених лица.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.