Sign In

ВРШИЛАЦ ДУЖНОСТИ ДИРЕКТОРА СЕКРЕТАРИЈАТА У ПРЕТХОДНА ТРИ ДАНА ПОТПИСАО УГОВОРЕ У ВРИЈЕДНОСТИ 285.000 КМ

Објављено:

​Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције, Љубо Нинковић, потписао је уговоре о суфинансирању инфраструктурних пројеката с начелницима општина Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово и с представником Удружења „Огњиште“ из Губина у општини Ливно, Федерација БиХ, у укупној вриједности од 175.000 КМ. 

Нинковић је након потписивања уговора у изјави новинарима рекао да се ради о пројектима на побољшању услова живота у повратничким насељима.

„Живот не може да чека и без обзира на све недаће с којима се суочавамо, прије свега мислим и на вирус корона и све послијератне догађаје који су онемогућили неки нормалан живот, морамо да наставимо да радимо на побољшању тих услова“, рекао је Нинковић. 

Он је рекао да је ово доказ да Влада Републике Српске мисли на повратнике на територији Федерације БиХ и да је данас разговарано и о оним пројектима који треба да се нађу у наредној години као приједлог према Влади Републике Српске. Такође је додао да је Влада РС у протеклих пет година у ове четири општине уложила преко три милиона КМ и највише улагања се односи на инфраструктурне пројекте, на обнову и реконструкцију друштвених домова, електрификацију улица, обнову вјерских објеката и помоћ физичким лицима кроз одрживи повратак.

Начелник општине Дрвар, Душица Рунић, је рекла да је са Секретаријатом потписан Уговор о спровођењу мјера енергетске ефикасности на објекту општинске управе чија је вриједност 55.000 КМ. 

„Намјена ових средстава је да их удружимо с другим средствима како бисмо могли да завршимо прву фазу енергетске ефикасности зграде Општине Дрвар“, рекла је Рунићева.

Она је захвалила Влади Српске и Секретаријату за издвојена средства уз апел да се у наредним годинама буџет овог Секретаријата повећа јер повратници у ФБиХ могу једино кроз ову институцију да аплицирају и да рјешавају своја многобројна питања и проблеме.

Начелник општине Гламоч, Небојша Радивојша, је истакао да је са Секретаријатом потписан Уговор о реконструкцији и асфалтирању локалног пута у насељу Подградина и дио Улице Јунуза Дурута у износу од 65.000 КМ. Он је истакао битност Секретаријата за повратничке општине у Федерацији истичући да имају добру сарадњу и контакт, изразивши очекивање да ће и у будућности подржавати пројекте и да ће Влада Српске и институције схватити колико је за повратничке општине битан овај Секретаријат и да ће његов буџет из године у годину расти. Додао је и да се уговор односи на пројекат реконструкције и афалтирања пута у укупној дужини од 1,5 километара, додавши да на том простору живи око тридесетак људи.

Начелник општине Босанско Грахово, Урош Ђуран, рекао је да је потписан Уговор о наставку електрификације села Стожишта у износу од 40.000 КМ.
„Разлику тог пројекта Општина ће финансирати из свог буџета“, рекао је Ђуран.

Он је додао да засеок у селу Стожиште има седам кућа које сада треба снабдјети са струјом, додавши да је овај засеок прије рата имао струју, док од рата на овамо нису имали струје.

Предсједник Скупштине удружења „Огњиште“ у Губину у општини Ливно, Недељко Вуковљак, рекао је да је с Нинковићем потписао уговор вриједан 15.000 КМ за изградњу Црквеног народног дома у овом селу.

„Средства ће бити искориштена за унутрашњу градњу објекта, ми смо објекат покрили и урадили грубе радове сад треба да уредимо унутрашњост – плочице, ригипс и остало“, рекао је Вуковљак.

Он је истакао да на простору гдје дјелује Удружење "Огњиште" и Парохија губинска има 60 становника.

Нинковић је потписао и уговор с начелником општине Петрово, Озреном Петковићем. У питању је асфалтирање путног правца Бријесница Доња–Тумаре–Пањик, а Секретаријат, тј. Влада Републике Српске, ће за реализацију овог пројекта издвојити 50.000 КМ. 

Такође је потписан Уговор о финансирању вањског уређења школе и изградње паркинга у Турићу, општина Пелагићево. Уговор је потписан с начелником општине Пелагићево, Славком Тешићем, у вриједности од 60.000 КМ. Вршилац дужности директора, Љубо Нинковић, је рекао да су након састанка с локалним властима сагледали потребе повратничке популације и на бази реалних процјена потписали уговор који би требао да ријеши одређене проблеме ове категорије становништва.

Одржан је и састанак с предсједником Српског грађанског удружења „Посавина“, Дамиром Иветићем, поводом потписивања уговора о финансирању неколико пројеката на територији општине Оџак.  Влада Републике Српске ће у склопу обезбијеђених средстава финансирати обнову канцеларије у МЗ Доња Дубица, реконструкцију Друштвеног дома у МЗ Нови Град и пружити новчану помоћ при куповини грађевинског материјала за 6 повратничких породица у општину Оџак. Нинковић је изјавио да вриједност уложених средстава износи 30.000 КМ те да ће Републички секретаријат и Влада Републике Српске и даље наставити да раде на економском оснаживању српских повратника у ФБИХ и на реализацији пројеката значајних за ову популацију.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.