Sign In

ЗА АЛТЕРНАТИВНИ СМЈЕШТАЈ ИСПЛАЋЕНО 82.735 МАРАКА

Објављено:

Влада Републике Српске и Републички секретаријат за расељена лица и миграције уплатили су за јули, август и септембар ове године 82.735 КМ за алтернативни смјештај путем партиципације у плаћању индивидуалног закупа, који користи 490 породица. 

Од почетка године укупно је издвојено 248.010 КМ за алтернативни смјештај. 

Републички секретаријат за расељена лица и миграције сваке године кроз свој редован програм обезбјеђује све видове привременог тј. алтернативног смјештаја за расељена лица, повратнике и избјеглице у Републици Српској као прелазно рјешење до њиховог трајног стамбеног збрињавања. Из године у годину број корисника алтернативног смјештаја се смањује што је резултат стамбеног збрињавања ових породица, као и сталне ревизије кориштења алтернативног смјештаја. 

Програмом су предвиђена средства која се распоређују за плаћање индивидуалног закупа, закупа објеката, одржавање објеката укључујући комуналне услуге и трошкове електричне енергије, трајно рјешавање стамбеног питања, субвенционисање закупнине и комуналних услуга корисника социјалног становања те инвестиционо одржавање, реконструкцију и адаптацију зграда и објеката. 

Редовним програмом рјешавања проблема избјеглих и расељених лица Влада Републике Српске сваке године за потребе ове најугроженије категорије становништва издвоји знатна средства. 

Осим редовног програма средства су обезбијеђена и реализацијом заједничких пројеката. 

Пројектом затварања колективних центара и алтернативног смјештаја путем јавних стамбених рјешења ЦЕБ 2 предвиђено је да стамбено буду збринуте 694 породице у 15 локалних заједница, а укупна вриједност пројекта на нивоу БиХ износи 104 милиона евра. Од укупних средстава Српској је припало 29 милиона евра, од чега је кредитно задужење 18 милиона, а домаћа средства износе 11 милиона евра. Тај програм се спроводи кроз 18 потпрограма, а реализује се у: Дервенти, Добоју, Требињу, Фочи, Градишци, Козарској Дубици, Приједору, Модричи, Бијељини, Братунцу, Зворнику, Источном Новом Сарајеву, Сокоцу, Рудом, Вишеграду и Невесињу. 

План је да се до краја ове године изгради 215 стамбених јединица кроз шест потпројеката.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.