Sign In

Министар

Објављено:

Министар: Др Жељко Будимир

Rођен 1977. године у Санском Мосту, гдје је живио са породицом. Од 1995. године живи у Бањалуци гдје 2004. године завршава Правни факултет, Универзитета у Бањој Луци, током студија обављао функцију студента продеканa. Након дипломирања ради у компанији Телеком Српске а.д. Бања Лука као руководилац сектора за правне послове.

На Факултету политичких наука, Универзитета у Београду 2011. године магистрира из уже научне области међународни односи и стиче звање магистра политикологије.

Од 2012. године започиње академску каријеру на Факултету политичких наука, Универзитета у Бањој Луци, као виши асистент. Након одбране докторске дисертације под називом ,,Геопросторни чинилац у класичним геополитичким учењима" на Факултету политичких наука у Београду стиче звање доктора политичких наука.

Изабран је у звање доцента на Универзитету у Бањој Луци на ужој научној области међународни односи и међународна безбједност, гдје ради као као наставник на неколико предмета. Области његовог научног интересовања су међународни односи, међународна безбједност, геополитика и стратегијске студије. Током академске каријере објавио преко двадесет научних радова у домаћим и страним часописима, једну монографију. Учествовао у већем броју научних конференција у земљи и иностранству, као и више националних и међународних истраживачких пројеката. Такође, организовао пар конференција и округли столова. Држао предавања по позиву на неколико познатих института и универзитета у иностранству. Извршни је уредник научног часописа Политеиа који издаје Факултет политичких наука Бања Лука и Институт за политичке студије Београд. Сарадник је више стручних часописа и члан редакције неколико научних часописа у Српској и Србији.

Од 2020. године савјетник је српског члана Предсједништва БиХ г. Милорада Додика за међународне односе. Активно знање енглеског језика и пасивно кориштење руског језика.

Активно се бави спортским стрељаштвом и један је од оснивача практичног стрељаштва у Републици Српској. Ожењен, отац двије кћери.

      
Facebook
     
Instagram


Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.