Sign In

Потписан Меморандум о партнерству за успостављање научнотехнолошког парка у Бањалуци

Објављено:

У Београду је данас потписан Меморандум о стратешком партнерству између Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Научнотехнолошког парка Београд за успостављање научнотехнолошког парка Бањалука, првог те врсте у Српској и БиХ, који би, према постојећим плановима, требало да буде изграђен за годину дана.

Меморандум су потписали министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић и вршилац дужности директора Научнотехнолошког парка у Београду Гордана Даниловић Грковић, а парафирању овог документа присуствовала је и државни секретар у Министарству просвјете, науке и технолошког развоја Србије Маријана Дукић Мијатовић.

Меморандумом је предвиђено да НТП Београд пружи савјетодавну стручну подршку Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске како би се убрзало оснивање научнотехнолошког парка у Бањалуци.

Потписници су се сагласили да успостављање НТП-а у Бањалуци треба да се спроведе у складу са добрим примјерима међународне праксе како би први научни парк ове врсте у Српској и БиХ био способан да поспјеши регионални развој заснован на иновацијама и убрза оснивање и развој стартап компанија у Републици Српској.

Министар Рајчевић је истакао да потписани Меморандум првенствено значи велику помоћ коју ће Српској пружити Научнотехнолошки парк у Београду у пројекту оснивања НТП-а у Бањалуци.

-Поред тога, он значи и много више. Овај дан је почетак заснивања једног потпуно новог иновативног еко-система у Српској, гдје ће нам примарни савјетник бити институције Србије, почев од ресорног министарства, али исто тако и мреже научнотехнолошких паркова који постоје у Србији - рекао је Рајчевић.

Он се нада да ће кроз експертизу и искуство људи из НТП-а у Београду доћи до изградње НТП-а у Бањалуци који ће се налазити у оквиру кампуса Универзитета у највећем граду Српске.

-Надамо се и да ће нам њихове експертизе помоћи и у томе да створимо и пустимо НТП у Бањалуци да остварује своју пуну функцију, а то је да задржимо наше младе високо образоване људе и таленте у Републици Српској, гдје би они своје иновације и идеје претварали у бизнис - објаснио је Рајчевић.

Према његовим ријечима, циљ је да на једном мјесту дође до окупљања научно-истраживачке заједнице, наших младих кадрова и домаћих и страних инвеститора.

-На основу та три фактора релативно брзо можемо доћи до нових развојних шанси за Републику Српску, а то је оно што ми у Влади и Министарству називамо дигитална, односно иновативна економија. Морамо да радимо и на формирању мреже НТП-а у Српској, а истовремено на интеграцији мрежа Републике Српске и Србије како би у коначници дошли до јединственог научно-иновативног простора са обје стране Дрине - навео је Рајчевић.

Пројекат НТП-а у Бањалуци, како је објаснио, сада је у фази када је завршена студија изводљивости, у чему су стратешки партнери били НТП у Београду и УНДП.

-Тренутно идемо у расписивање конкурса за избор пројектанта за НТП и након тога у окончање преговора са кредиторима, а најизгледније је да то буде Развојна банка Савјета Европе - рекао је Рајчевић.

Он очекује се да би на јесен наредне године могли да почну грађевински радови и да би Научнотехнолошки парк у Бањалуци као објекат могао да буде завршен за неких годину дана.

Вршилац дужности директора НТП-а у Београду Гордана Даниловић Грковић рекла је да је кућа на чијем је челу својим експоненцијалним растом показала значај иновација за развој земље, додајући да у посљедње двије године активно ради и на поспјешивању регионалног развоја заснованог на иновацијама кроз подршку успостављању и развоју научно-технолошких паркова у Србији, а сада и у Републици Српској.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.