Sign In

Потписан Меморандум о разумијевању између Универзитета у Бањој Луци и Развојног програма Уједињених нација

Објављено:

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић присуствовао је данас потписивању Меморандум о разумијевању између Универзитета у Бањој Луци и Развојног програма УН (УНДП). Меморандум који су потписали ректор Универзитета у Бањој Луци Радослав Гајанин и резидентни представник УНДП-а у БиХ Стелијана Недера унаприједиће партнерство и сарадњу ове високошколске установе и међународне организације.

Министар Рајчевић је нагласио је да ће се потписивањем споразума успоставити добар оквир за будућу сарадњу, као и реализацију иницијатива које ће проистећи из те сарадње.

Он је рекао да је један од тих иницијатива, која је међу приоритетима, изградња научнотехнолошког парка у Бањалуци чију су локацију данас обишли, а за шта су опредијељени Влада и институције Српске.

-Опредијељени смо да пружимо финансијску, логистичку и сваку другу подршку успостављању једног таквог новог еко-система у Српској, а за који мислимо да би могао да би значајно могао да допринесе развоју друштва којем се сви надамо - рекао је Рајчевић.

Он је оцијенио и да ће успостављање таквог система, базираног на иновацијама, науци, технологији, те предузетништву младих, допринијети мањем одливу те популације.

Рајчевић је навео да је округли сто под називом "Кључне функције и очекиване користи од успостављања научно-технолошког парка у Бањалуци" прилика да се размијене искуства са колегама из Србије о раду овог парка у Београду.

-Част нам је да угостимо представнике Научно-технолошког парка Београд, која ће нам пренијети своја искуства, јер знамо колико је Србија напредовала у дигиталној економији и дигиталним иновацијама, те ћемо свакако пратити Србију у свим корацима које је остварила - рекао је министар Рајчевић.

Говорећи о значају потписивања Меморандума, ректор Универзитета у Бањој Луци Радослав Гајанин је рекао да је Универзитет учествовао у низу пројеката које је финансирао или кофинансирао УНДП, те ће се потписивањем споразума та сарадња значајно унаприједити.

-Низ пројектних активности се планира спроводити у наредном периоду, а Универзитет ће заузети значајно мјесто, а то су прије свега научноистраживачки и иновативни пројекти – нагласио је Гајанин.

Она је навео да би ти пројекти, осим професора и наставника, укључивали и младе истраживаче који би дали одговарајућа иновативна идејна рјешења.

Резидентни представник УНДП-а у БиХ Стелијана Недера је рекла да ће потписивање овог меморандума омогућити да се изгради веће структурно и стратешко партнерство.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.