Sign In

Министар Рајчевић са представницима компаније „Елта системи" из Израела: Потписан Меморандум о оснивању Сајбер академије

Објављено:

У име Владе Републике Српске, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић и директор Сајбер сектора за маркетинг и пословни развој компаније „Елта системи" из Израела Рои Шапошник (Roi Shaposhnik) потписали су данас Меморандум о разумијевању између Владе Републике Српске и израелске компаније "Елта системи" с циљем успостављања Сајбер академије која ће обучавати и оспособљавати студенте за стицање знања и вјештина у области кибернетичке безбједности.

Министар Рајчевић је рекао да о значају потписивања меморандума говори и општа статистика на свјетском нивоу, која каже да ће у овој години потреба за профилима из кибернетичке безбједности бити око 3,5 милиона извршилаца.

-Потребе на јединственом дигиталном тржишту ЕУ су такође огромне, а ријеч је о 400.000 радних мјеста, што довољно говори колика је потражња на европском и свјетском нивоу за профилима у овој области - изјавио је Рајчевић.

Он је нагласио да се потписивањем меморандума добија добра основа за наставак сарадње Владе Републике Српске и компаније "Елта системи", а све ради оснивања прве сајбер академије не само у Српској и БиХ, већ и у региону.

-Нама у Српској је циљ да Бањалука и Српска постану центар кибернетичке безбједности и ове врсте ИТ индустрије. У ту сврху планирамо да у сарадњи са партнерима из Израела организујемо и оснујемо сајбер академију која ће из године у годину продуковати профиле ове врсте - рекао је министар Рајчевић и нагласио да, о каквој компанији је ријеч, довољно говори чињеница да државу Израел прати репутација "сајбер нације".

Он је додао да то говори да је Израел лидер на свјетском нивоу у области кибернетичке безбједности.

-Вјерујем да ћемо у догледно вријеме у сарадњи са домаћим образовним институцијама, попут Електротехничког факултета Универзитеа у Бањалуци размотрити све модалитете у којима би с једне стране добили и као учеснике у цијелом пројекту и домаћу високошколску установу и ствар је преговора како направити тај аранжман - навео је Рајчевић.

Он је истакао да би, уколико све буде ишло по плану у вези са оснивањем сајбер академије, до прољећа наредне године могли организовати и тренинге уз физичко присуство тренера.

-До тада би радили на финансијским, логистичким и инфраструктурним претпоставкама за то - рекао је Рајчевић.

Шапошник је нагласио је да је потписивање меморандума историјски тренутак за Израел и Српску.

Он је рекао да су "Елта системи" лидери у сајбер домену у свијету и додао да ће заједнички бити омогућено развијање способности за рад у сајбер домену.

Шапошник је захвалио предсједавајућем и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, министру Рајчевићу, амбасадору БиХ у Израелу и амбасадору Израела у БиХ за велики рад у активности у спајању ових земаља.

-Очекујем да ћемо сви ускоро видјети резултате овог рада - нагласио је Шапошник. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.