Sign In

Министар Рајчевић: Стављамо тачку на негативне појаве у високом образовању

Објављено:

Република Српска ће пружити одлучан одговор на све негативне појаве у области високог образовања. Контролисаћемо издавање диплома, рад и ангажман наставника и сарадника, испуњеност услова за обављање дјелатности, а посебан акцент је сарадња са надлежним органима у Брчко Дистрикту и Федерацији БиХ. Уочено је да сарадња инспекција није на задовољавајућем нивоу, а то је предуслов да би оперативно дјеловали по овим питањима", поручио је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић, након првог састанка Комисије за борбу против негативних појава у високом образовању у Републици Српској, одржаном данас у просторијама Министарства.

Састанку су присуствовали представници Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо дрштво Републике Српске, Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Републичке управе за инспекцијске послове и Агенције за високо образовање Републике Српске.

„Ово је почетак краја приче о лажним дипломама и свега што се у области високог образовања у Српској појављује у негативном контексту. Позивам колеге у Федерацији и Брчко Дистрикту да уложимо заједничке напоре како би се обрачунали са мешетарима који зарад профита или друге врсте интереса уништавају садашње и будуће генерације", нагласио је министар Рајчевић.

На састанку Комисије је договорено да ће Агенција за високо образовање Републике Српске на сљедећем састанку Комисије, планираном 25.02.2021. године, предложити критеријуме и параметре за увођење система рангирања квалитета високошколских установа у Републици Српској. Ова ранг листа ће служити као оријентир послодавцима у јавном и реалном сектору приликом запошљавања, а у складу са најбољом европском и свјетском праксом.

„Републичка просвјетна инспекција ће предложити акциони план свеобухватне контроле рада високошколских установа. Комисија ће након извршене контроле рада свих високошколских установа Влади Републике Српске предочити налазе инспекције са приједлозима даљег поступања у односу на евентуалне уочене недостатке", рекао је министар Срђан Рајчевић.

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво ће приступити ревизији Регистра високошколских установа са фокусом на статус запослених наставника и сарадника.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.