Sign In

Информациони систем „еБеба“ од данас и на УКЦ Републике Српске

Објављено:

У Клиници за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра Републике Српске данас почиње реализација пројекта "еБеба", који омогућава да се комплетан процес пријаве дјетета заврши у породилишту.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић рекао је да је са породилиштем у Бањалуци окончан процес имплементације пројекта "еБеба" у свим породилиштима у Републици Српској.

-У протеклих мјесец дана, након Добоја, Приједора, Бијељине, Фоче, Источног Сарајева и других породилишта, данас завршавамо имплементацију пројекта на опште задовољство првенствено родитеља, а затим и здравствених радника - рекао је министар Рајчевић на конференцији за новинаре поводом имплементације пројекта у УКЦ-у.

Он је објаснио да је суштина овог пројекта то што се процес евиденције новорођенчади завршава на једном мјесту, у породилишту, након чега на адресу пребивалишта добијају бесплатно прве документе за своје дијете - извод из матичне књиге рођених, увјерење о држављанству, потврду о пребивалишту и пријаву на здравствено осигурање.

-До сада су родитељи морали да на неколико адреса троше вријеме и новац, сада након рођења беба добијају сву потребну документацију на кућну адресу потпуно бесплатно. То је постигнуто захваљујући информационом систему "еБеба", увезивањем регистара које воде надлежне институције - нагласио је Рајчевић.

Он је навео да је ријеч о мултиресорном и врло комплексном пројекту у чију реализацију је било укључено више министарстава и управа.

Осим Министарства за научнотехношки развој, које је носилац пројекта, укључена су министарства здравља и социјалне заштите, унутрашњих послова, те управе и локалне самоуправе.

-До сада је 350 беба евидентирано путем система `еБеба` у Републици Српској. Надам се да је ово нови почетак у раду институција, да се грађанима понуде нови електронски сервиси, базирани на информационим технологијама, а коначни циљ је да се олакша свакодневни живот грађана - рекао је Рајчевић.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић рекао је да без информационих технологија није могуће организовати рад УКЦ-а, нити ићи у корак са свјетским центрима.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.