Sign In

Министар Рајчевић говорио на конференцији „Сајбер технологија 2020“ у Израелу

Објављено:

​Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић говорио је данас у оквиру панела о  безбједности критичних државних структура на једној од најпосјећенијих међународних конференција о сајбер безбједности „Сајбер технологија 2020" у Тел Авиву.

- Данас сам имао и част да се у оквиру панела о заштити критичне инфраструктуре као говорник обратим на једној од најпрестижнијих израелских и међународних конференција "Сајбертех" гдје сам представио оно што ми у Републици Српској радимо по питању дигиталне трансформације и реформе образовног система – нагласио је Рајчевић.

Изразио је задовољство резултатима посјете Израелу.

- Поред састанка са министром науке и технологије Офиром Акунисом, и јучерашње посјете универзитетима у Јерусалиму, данас сам имао прилике разговарати са руководствима највећих израелских компанија у области сајбер безбједности, као што су Гвардикор и Елта системи, која се поред сајбер безбједности бави и сајбер одбраном и развојем електронских система за израелску војску. Такође, имао сам састанак са представницима израелског националног сајбер директората која дјелује под окриљем канцеларије израелског премијера и која је задужена за заштиту цивилног и војног сајбер простора у Израелу – истакао је Рајчевић.

Рајчевић је истакао да је са директоратом већ договорено да се, по основу сарадње са израелским министарством науке и технологије, потпише меморандум о разумијевању између националних ЦЕРТ тимова Српске и Израела и размјена података о кибернетичким пријетњама, те да је добио позив за слање наших стручњака на тренинге у Бер Шеба центар у Израелу.

Oн је подсјетио да је Република Српска једини ниво власти у БиХ који је још 2011. године усвојио Закон о информационој безбједности и на основу њега је формиран оперативни стручни тим за рачунарске безбједносне инциденте под акронимом ЦЕРТ Републике Српске.

- Тај национални тим је оперативан и он је контакт тачка за Српску у оквиру међународних асоцијација које се баве сајбер безбједношћу. Република Српска има скромне, али развијене капацитете и надам се да ћемо кроз међународну сарадњу, као што је и ова са Израелом, моћи да остваримо бољу видљивост и веће присуство у глобалним трендовима који се односе на сајбер безбједност - рекао је Рајчевић.

- Израел се сматра "сајбер нацијом" због високоразвијеног технолошког сектора и мислим да је нама у Српској потребан трајни савезник у Израелу, посебно ако узмемо у обзир сличне историјске околности као и традиционално пријатељство између два народа – рекао је Рајчевић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.