Sign In

Министар Рајчевић обишао Медицински факултет у Бањој Луци: Настављамо са подршком научним пројектима

Објављено:

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је да је Медицински факултет Универзитета у Бањалуци прави примјер и свијетла тачка домаће науке и високог образовања.

-Министарство ће и даље подржавати пројекте који долазе и са овог факултета, а видјели смо да је сва наша финансијска логистичка подршка коју смо пружали предходних неколико година уродила плодом. Остаћемо посвећени подршци коју смо до сада пружали - рекао је Рајчевић током посјете Медицинском факултету.

Министар Рајчевић је додао да је са деканом овог факултета Ранком Шкрбићем и ректором Универзитета у Бањој Луци Радославом Гајанином посјетио лабораторије које су ту лоциране, те да је разговарао са младим истраживачима којима су створени сви услови за обављање основне дјелатности - науке и истраживања.

-Драго ми је што ће резултат свих тих истраживања бити мноштво радова који ће бити објављени у рефрентним домаћим и иностраним стручним часописима. Одавде иду позитивне приче и то је правац којим се ми као друштво и као ресор високог образовања и науке требамо кретати - нагласио је Рајчевић.

Декан Медицинског факултета Ранко Шкрбић рекао је да је циљ ове посјете био упознавање министра о Центру за биомедицинска истраживања, који је отворен прије неког времена, а у којем импозантан број младих људи - истраживача ради на опреми посљедње генерације.

-Представили смо дио резултата пројеката који су дијелом финансирани од овог министарства. На лицу мјеста је пружена прилика да се види шта и како радимо, а уједно је представљен и потенцијал младих који ће представљати будућност, не само овог факултета, за које ће се чути и изван граница - навео је Шкрбић.

Ректор Гајанин навео је да Медицински факултет успјешно изводи наставу и едукује кадрове за област здравства, као и да је видљиво да се у овој установи могу спроводити истраживања на свјетском нивоу.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.