Sign In

Кинеска амбасада у БиХ уручила донацију Универзитету у Бањој Луци и школама у Српској

Објављено:

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић и министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић примили су данас у Бањалуци донацију Кине - дезинфекциона средства за школе и бањалучки Универзитет.

Министар Рајчевић је изјавио да ова донација садржи више од 8.000 комада дезинфекционих средстава која ће бити употријебљена у школама у Републици Српској и бањалучком Универзитету.

-У кризи се познају пријатељи. Ова донација је потврда пријатељства Републике Српске и Кине - истакао је Рајчевић, изражавајући у име Владе Републике Српске захвалност за донацију замјенику амбасадора Кине у БиХ Џоу Јан и Амбасади Кине у БиХ.

Он је нагласио да ово није први пут да Кина донира средства Српској, подсјетивши да је прије неколико мјесеци донирала медицинску опрему бањалучком Медицинском факултету у вриједности већој од 30.000 КМ.

Министар Наталија Тривићева је навела да ће након ове значајне донације дезинфекционих средства за површине и одржавање хигијене руку бити спроведене процедуре, а потом у сарадњи са Кризним штабом одлучено да буде усмјерена гдје је најпотребније.

-Дио ових средстава остаће у образовним институцијама, јер је тамо организован одређен процес рада - навела је Тривићева.

Она је истакла да је Република Српска веома захвална Амбасади Кине у БиХ и народу Кине, која у тренутку ванредне ситуације у Републици Српској с циљем сузбијања ширења вируса корона, показује велику посвећеност грађанима Српске.

Замјеник амбасадора Кине у БиХ Џоу Јан рекла је да су данас Бањалуци донирани стерилизатори санитарних производа који ће бити коришћени за школе, универзитете и тамо гдје је најпотребније.

Она је подсјетила да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио писмо подршке кинеском предсједнику Си Ђин Пингу онда када је Кина била на врхунцу борбе против вируса корона и истакао да су људи у БиХ уз кинески народ у њиховој борби.

Јан је нагласила да су студенти Универзитета у Бањалуци ишли у радње и апотеке и покушали да купе маске и донирају их људима у Кини.

-Купили су их 600. Иако то није велики број, ми смо на томе веома захвални. То је израз љубазности, долази из срца, то је израз подршке и ми смо захвални. Веома смо захвални што су нам људи овдје, у БиХ, у Републици Српској, у Бањалуци, помогли онда када нам је било најпотребније - истакла је Јан. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.