Sign In

Представљена апликација „Николај“

Објављено:

Корисници апликације "Николај" моћи ће преко свог мобилног уређаја да претражују 4.500 православних цркава и манастира Српске православне цркве, речено је данас на представљању ове апликације у Бањалуци.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да је дигитализација културне баштине српском народу пријеко потребна.

Министар Рајчевић је навео да је апликација превасходно намијењена туристима, али и свима који желе да посјете богомоље СПЦ, те да додао да ће ресорно министарство подржати све сличне пројекте.

-Потребно је да свијету покажемо са каквом баштином располажемо, те да у сарадњи са СПЦ евидентирамо све наше богомоље - рекао је Рајчевић.

Игуман манастира Осовица Теофил сматра да је апликација "Николај" велико, дивно и благословено дјело тима младих људи, захваљујући којем ће сваки добронамјерник и вјерник моћи у сваком моменту да сазна гђе се налази храм, коме је посвећен и када је саграђен.

-Они су се сабрали у име Божје да саберу све наше светиње на простору бивше Југославије, а то је око 4.500 разних објеката цркава, манастира и филијалних храмова - рекао је отац Теофил.

Он је изразио задовољство што је тако значајна идеја преточена у дјело, јер је ријеч о сакралним објектима који су културна баштина српског, али и свједочи о постојању СПЦ на просторима бивше Југославије.

Аутор апликације Срђан Бијелић рекао је да је било потребно годину и по дана како би се идеја спровела у дјело, те да се из писаних и електронских појединачних медија подаци о богомољама преточе на телефоне.

Он је додао да је апликација бесплатна за преузимање, те да је лака за кориштење. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.