Sign In

Објављена прелиминарна ранг-листа 959 стипендиста сва три циклуса студија

Објављено:

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске објавило је данас прелиминарну ранг-листу​ стипендиста, према којој ће бити додијељена 959 стипендија студентима првог, другог и трећег циклуса студија у Републици Српској.

Буџетом Републике Српске планирано је 2.000.000 КМ за стипендирање студената студија у Републици Српској. Стипендија износи 2000 КМ по студенту и исплаћује се у 10 мјесечних рата.

Комисија за додјелу стипендија предложила је да се успјешним студентима првог, другог и трећег циклуса студија додијели 620 стипендија, и то студентима првог циклуса студија на високошколским установама које се финансирају из буџета 503 стипендије, студентима другог циклуса студија 68 стипендија и студентима трећег циклуса студија 14 стипендија. Студентима првог циклуса студија на високошколским установама које се не финансирају из буџета додијељено је 35 стипендија.

Комисија за додјелу стипендија предложила је да се у категорији остали студенти првог циклуса студија додијели 312 стипендија, студентима са пребивалиштем у изразито неразвијеним општинама Републике Српске првог циклуса студија 19 стипендија и студентима са инвалидитетом првог, другог и трећег циклуса студија, који остварују право на додатак за помоћ и његу другог лица, осам стипендија.

Приговор на прелиминарну ранг-листу стипендиста, студенти могу доставити у року од осам дана од дана објављивања тј. до 13. фебруара ове године.

Студенти који су конкурисали за стипендију Министарства и испуњавају услове конкурса а додијељена им је стипендија из другог јавног извора стипендирања, имају могућност да се опредијеле за једну стипендију у року од осам дана од дана објављивања прелиминарне ранг-листе. Уколико се студент одлучи за стипендију Министарства, потребно је да достави увјерење, рјешење или потврду од другог извора стипендирања (општине), да се одриче те стипендије. Уколико Министарство накнадно установи да се студент није одрекао стипендије из другог јавног извора стипендирања, стипендија ће му бити обустављена.

Студенти који су конкурисали за стипендију Министарства и испуњавају услове конкурса, а додијељена им је стипендија Фондације „Др Милан Јелић", изузети су из разматрања, јер је износ стипендије Фондације већи.

На јавни конкурс за додјелу стипендија студентима првог, другог и трећег циклуса студија у Републици Српској, за 2020. годину пријавио се 1.616 студената. Услове конкурса није испунило 293 студента, док је њих 364 испунило услове конкурса, али су приликом рангирања остали испод црте. ​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.