Sign In

Демантиј Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво поводом навода појединих портала о статусу пројекта “еБеба”

Објављено:

 

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске демантује и осуђује популистичке, неистините и тендециозне информације које су се појавиле на појединим порталима у вези статуса пројекта „еБеба".

Тврдње о неизвјесности његове реализације и финансијске конструкције која је пратила процес јавне набавке су лажне и као такве срачунате на саботажу овог значајног подухвата, који ће поједноставити досадашње процедуре у вези са уписом у матичне евиденције и дефинисањем статуса новорођенчади у породилиштима широм Републике Српске.

Пројекат „еБеба" је дефинисан и покренут 2019. године, када је у складу са законом окончана и процедура јавне набавке. Одмах по окончању процедуре приступило се имплементацији, али је иста у коначници каснила због околности које су узроковане пандемијом вируса ковид-19 током 2020. године.

Ситуације у којима су здравствене установе са својим особљем биле ангажоване у борби против вируса и збрињавањем пацијената са тешком клиничком сликом, отежан рад имплементатора, као и немогућност приступа болничкој инфраструктури су само од неких фактора који су довели до кашњења у имплементацији. Но и поред таквих околности, задовољство нам је да јавност обавијестимо да је техничка имплементација пројекта „еБеба" од стране имплементатора окончана током прошле године, а да су логистичке припреме за његово пуштање у продукционо окружење биле узроковане и бројним другим активностима између многих институција које су учесници у пројекту, као што су Фонд здравственог осигурања, Министарство унутрашњих послова, Министарство управе и локалне самоуправе и Министарство здравља.

Између свих ових институција било је потребно дефинисати протоколе и техничке услове за аутоматску размјену података, физичку доставу документације родитељима и бројне друге, што је такође успјешно окончано.

Посебно изражавамо забринутост због чињенице да је овај покушај медијске криминализације пројекта и Министарства покренут пред сам датум промоције пројекта у продукционој фази, а који је заказан за 23.6.2021. године у болници „Свети апостол Лука" у Добоју, што изазива сумњу да у позадини спиновања јавности постоје мотиви политичке природе.

Ако се у обзир узме чињеница да су се у медијима током протеклих дана појавиле информације које говоре о грубим злоупотребама приликом набавке одређене рачунарске опреме од стране Градске управе у Бањој Луци, имамо право да укажемо на овај покушај скретања пажње јавности по принципу „држите лопова".

Посебно апострофирамо да је због пројекта „еБеба" и лажи изнесених у јавност од стране тадашњег народног посланика Драшка Станивуковића, министар Срђан Рајчевић 2019. године покренуо и грађанску парницу пред Основним судом у Бањој Луци по основу Закона о заштити од клевете, која је још увијек у току.

Покушај криминализације активности које спроводи министарство и дехуманизације министра ће и овај пут остати само покушај, а јавност позивамо да у сриједу, 23.6.2021. године, заједно испратимо промоцију овог значајног пројекта и евиденцију прве „еБебе", на задовољство свих будућих родитеља у Републици Српској.

Без обзира на политички оркестриране хајке, Министарство ће остати привржено концепту дигитализације и олакшавању свакодневних активности наших грађана са посебним акцентом на оно што је најбитније за Републику Српску, а то су њени најмлађи становници. У томе нас неће омести ни портали ни порталоиди без адресе, писци наручених текстова и бројни други којима су јефтини дневнополитички поени изнад општег интереса.

Нама нису, нити ће икада бити.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.