Sign In

Помоћник министра за информационо друштво Денис Туркановић на састанку о теми реализације пројекта „Е-услуге у БиХ“

Објављено:

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, као носилац ове активности у оквиру Владе Републике Српске, подржава пројекат е-услуге у БиХ који финансира Влада Уједињеног Краљевства средствима UKAid-a, а имплементира конзорцијум фирми на челу са PricewaterhouseCoopers.

Циљ пројекта је успостављање ефикасне е-управе која ће пружати интегрисане, сигурне и висококвалитетне услуге које су окренуте корисницима односно грађанима и пословним субјектима.

У сврху подршке развоју процеса проактивне транспарентности и отварања података у оквиру пројекта, проводи се истраживање о спремности институција у Републици Српској за отвореност и поновно коришћење електронских података у систему јавне управе у Републици Српској. О овој теми данас је одржан састанак истраживачког тима за истраживање спремности институција Републике Српске за отвореност података (на енглеском језику: Open Data Readiness Assesment - ОДРА) којем је присуствовао и помоћник министра за информационо друштво Денис Туркановић са сарадницима.

Циљ истраживања је да се добију сазнања о степену дигитализације података и регистара, успостављеним и планираним електронским базама које се воде, да ли је успостављена одговарајућа ИКТ инфраструктура, на који начин је прописано које се одјељење унутар институције бави електронским подацима, постоји ли успостављен план или процес када је у питању право на приступ информацијама и њихово објављивање и слично.  

У склопу пројекта, а базирано на методологији Свјетске банке, биће припремљен извјештај са препорукама за даљи развој проактивне транспарентности и отварања података у власништву институција Републике Српске, а у складу с постојећим ресурсима.

Извјештај ће се састојати од прегледа постојећих закона и других докумената, као и прегледа информација прикупљених током интервјуа са одабраним институцијама, у складу с методологијом Свјетске банке.

У извјештају о обављеном истраживању ће се објавити генерална/кумулативна оцјена стања спремности институција за отварање података, као и генерална оцјена по питању технолошке спремности, плана едукације и слично.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.