Sign In

Потписан Споразум о сарадњи Владе Републике Српске и Покрајинске Владе

Објављено:

Споразум о сарадњи Владе Републике Српске и Покрајинске Владе у реализацији заједничких пројеката унапређења високог образовања и научноистраживачке дјелатности, посебно у смјеру њихове интернационализације, дигитализације и повезаности са иновативним рјешењима у привреди, потписан је данас у Бањалуци.

Споразум, којим се уређују међусобни односи, потписали су министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Војводине Зоран Милошевић.

Министар Рајчевић је рекао да је предмет Споразума учешће Универзитета у Новом Саду и два јавна универзитета у Републици Српској у заједничким пројектима.

- Сарадња ће се базирати на финансијској подршци влада Српске и Војводине. Циљ нам је да пресликамо најбољу праксу Универзитета у Новом Саду, односно Факултета техничких наука који је један од најреферентнијих високошколских установа на овом подручју који се бави научноистраживачким радом у домену високих технологија и који је развио читав еко систем базиран на иновацијама - додао је Рајчевић.

Према његовим ријечима, тај факултет је предводник праксе која ће постати тренд и у Српској законом о високом образовању, а то је комерцијализација знања и иновативног рада.

- Жеља ми је да електротехничке факултете са наша два јавна универзитета усмјеримо на примјере те добре праксе Универзитета у Новом Саду - додао је Рајчевић. 

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Војводине Зоран Милошевић рекао је да је за покрајину важно да њихове предности буду и предности Српске, као и да предности Српске буду дио њиховог квалитета високог образовања.

-Наше предности у информационим технологијама, сутра ће бити и Српске. Тамо гдје је Српска успјешна желимо да је пратимо и да будемо партнери на путу заједничког успјеха - поручио је Милошевић.

Он је појаснио да су у тимове који ће радити на реализацији Споразума изабрани истакнути научници и сарадници и студенти докторских студија.

Милошевић је најавио за 4. март Сајам образовања, те навео да ће 15 најбољих студената бањалучког Универзитета боравити бесплатно на Копаонику у оквиру зимских рекреативних актиности са студентима из Новог Сада и Приштине.

 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.