Sign In

Министар Рајчевић на конференцији у Сарајеву: Српска направила значајан искорак у дигитализацији

Објављено:

Република Српска направила је значајан искорак у дигиталној трансформацији, а концепт развоја информационих и комуникационих технологија (ИКТ) и научнотехнолошки напредак постао је дио политичког мејнстрима, рекао је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић на  данашњој конференцији под називом "Дигитална трансформација у БиХ: Управа на клик од грађана" коју је организовао УНДП у Сарајеву.

Министар Рајчевић је навео да се Република Српска од осталих нивоа власти у БиХ разликује јер је институционално заокружила ту тему унутар једне управне организације, односно, Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

-Институционална организација ствара само предуслове за квалитетан оперативни рад. У том смислу Република Српска има заокружену ситуацију и прописе који су раније донесени, а односе се на концепт електронског потписа и информационе безбједности, електронског документа и пословања - рекао је Рајчевић.

Он је истакао да Српску у догледној будућности очекује примјена акционих планова из Стратегије развоја електронске управе која ће се идуће седмице наћи на сједници Народне скупштине Републике Српске у форми приједлога.

-Једна од предвиђених активности је и доношење закона о електронској управи по узору на праксу из Србије - рекао је Рајчевић.

Он је навео да је и информациона безбједност веома занимљива за Републику Српску, те да би се конкретизацијом договора са Израелом и лидерима у тој области направили значајни искораци.

Када је ријеч о едуковању кадра, Рајчевић истиче да све земље западног Балкана имају проблем са одливом младог високообразованог кадра, поготово у области ИКТ.

-У Републици Српској смо прошле године покренули кораке када је ријеч о реформи високог образовања. Пред нама је доношење новог закона о високом образовања и закона о обезбјеђивању квалитета у високом образовању који ће створити претпоставке да фокус буде на природним и техничким наукама потребним да би се подигао степен привредног развоја, али и искористили за рад у државним органима, односно, у систему електронске управе - рекао је Рајчевић.

Он је напоменуо да осим формалног образовања, на основу пилот-пројекта преквалификације који је покренут у прошлој години, од 100 кандидата који су ушли у шестомјесечни циклус практичне обуке за базичне ИКТ вјештине, већ су 33 високообразована запослена у домаћим ИКТ компанијама.

Представник УНДП-а Србије Слободан Марковић изразио је задовољство чињеницом да је у цијелом региону видљив замах и фокус на дигиталну трансформацију, а посебно примјену у области управе која грађанима треба да донесе много бољи и квалитетнији контакт са органима управе.

-У Србији смо имали могућност да подржимо Владу у веома амбициозној агенди која није била везана само за електронску управу, него и друге области. Са искуствима која имамо помажемо другим институцијама у региону, укључујући и БиХ - рекао је Марковић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.