Sign In

Сутра обиљежавање Битке на Сутјесци

Објављено:

На Тјентишту ће сутра бити обиљежено 77 година од Битке на Сутјесци у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова.
Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је Битка на Сутјесци једна од великих битака, по ангажованим снагама, те је додао да је циљ Нијемаца био да се припреме за евентуално искрцавања савезника са простора Сјеверне Африке на простор Балкана.

"Због тога су ангажовали четири њемачке дивизије, три италијанске те усташко-домобранску дивизију, којој је придодат и бугарски пук, са укупно око 127.000 војника. Ангажовано је и осам артиљеријских пукова и 12 ескадрила авиона са укупно 160 авиона. Огромна сила је имала циљ да неутралише покрет отпора, Народноослободилачку војску и алтернативни порет отпора-Југословенску војску у отаџбини", рекао је Милуновић на конрефенцији за новинаре у Бањалуци.

Милуновић, који је и предсједник Одбора, подсјетио да се битка одвијала у неравноправним условима - од 15. маја до 15. јуна 1943. године, напомињући да је наспрам њемачких јединица било око 22.000 припадника Народноослободилачке војске /НОВ/ Југославије, која је била додатно оптерећана са око 3.000 рањеника и око 1.000 тифусара.

Он је подсјетио да иако слабије наоружани, припадници НОВ Југославије успјели су 9. јуна да се ослободе из обруча и да према Зеленгори извуку Главни штаб.
 "У тој борби погинула су 7.543 борца, од којих је већина сахрањена у Спомен-костурници на Тјентишту", рекао је Милуновић.


 Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Радомир Граонић рекао је да је, поштујући закључке Републичког штаба за ванредне ситуације, на обиљежавање 77 година од Битке на Сутјесци позван ограничен број лица.

"Програм почиње у 11.00 часова полагањем вијенца и цвијећа на Спомен-обиљежје на Тјентишту. Обиљежавању ће присуствовати представници институција Српске, општине Фоча и сусједних општина, представници Амбасаде Русије у БиХ, СУБНОР-а Српске и Србије те невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата", рекао је Граонић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.