Sign In

У недјељу обиљежавање 29. годишњице операције Коридор

Објављено:

​У недјељу, 27. јуна, у Дугој Њиви код Модриче биће обиљежено 29 година од операције "Коридор", најсложеније и најзначајније операције коју је извела Војска Републике Српске или битке за живот како ју је народ назвао, најавио је данас помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Српске Радомир Граонић.
Граонић је рекао новинарима у Бањалуци да су ову операцију, чијим завршетком је успостављена веза са Србијом и Српска добила компактну територију, извеле снаге 1. Крајишког корпуса, Источнобосанског корпуса и полиције Републике Српске Крајине, а командант операције био је тадашњи командант 1. Крајишког корпуса генерал Момир Талић.

Он је навео да су снаге ХВО-а заједно са јединицама регуларне војске Хрватске 31. маја 1992. године заузеле Модричу и пресјекле путни правац Прњавор - Модрича - Шамац с циљем да се операције наставе и да се те снаге споје са бошњачким снагама у централним дијеловима БиХ.

"Тиме је је пресјечена веза западног дијела са источним дијелом Републике Српске, као и са Србијом, а у окружењу се нашло више од милион становника западних крајева Српске и Републике Српске Крајине. То је изазвало несташице лијекова и других потрепштина, као и повећање смртности. Смрт 12 беба била је окидач за операцију пробоја коридора и успостављања везе са Србијом", рекао је Граонић.

Он је навео податке Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица према којима је у операцији "Коридор" погинуло 877 припадника Војске Републике Српске, 15 припадника МУП-а Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Крајине. "Овај центар је у укупне губитке убрајао и губитке из почетних операција и друга страдања око захвата ове операције", појаснио је Граонић.

Он је рекао да ће обиљежавање почети у 9.00 часова Светом архијерејском литургијом /у манастирској цркви/, затим ће у 11.15 бити служен парастос и положени вијенци и цвијеће на споменик погинулим борцима, након чега је у 11.30 часова предвиђено обраћање званичника, а потом пригодан културно-умјетнички програм.

Граонић је најавио и да ће на обиљежавању први пут бити представљене реплике свечаних униформи Војске Републике Српске које ће носити потомци бораца, као и да ће ове реплике бити ношене и на наредним обиљежавањима значајних догађаја из одбрамбено - отаџбинског рата.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић због обавеза није присуствовао данашњој конференцији поводом предстојећег обиљежавања важног историјског догађаја.

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине /РСК/ са осталим дијеловима Српске и Србијом.

Овом акцијом, чији је директан повод смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника, окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске и РСК.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.