Sign In

АПЕЛ/ ПРЕПОРУКЕ ПОСЛОДАВЦИМА ЗА ПРИЛАГОЂАВАЊЕ ПОСЛОВНИХ АКТИВНОСТИ ВРЕМЕНСКИМ УСЛОВИМА

Објављено:

​Mинистарство рада и борачко- инвалидске заштите Републике Српске апелује на све послодавце да, због изузетно високих температура  ваздуха, изврше прерасподјелу радног времена и тако заштите здравље радника.

С обзиром да у законодавству Републике Српске нису прописани минимални захтјеви у погледу услова рада радника на отвореном у неповољним микроклиматским условима ( као што је велика врућина), а није прописано ни при којим би микроклиматским условима послодавци требали да обуставе радове (јер постоји опасност по живот и здравље радника).

Министарство позива све послодавце Републике Српске да радно вријеме на отвореном прилагоде временским условима и тако заштите здравље својих радника.

Неспорно је да учестале врућине утичу на здравље радника, посебно оних који раде на отвореном и дуже вријеме су изложени сунцу због обавеза према послу, због чега долази до пада концентрације у раду и могућности поврјеђивања радника.

Међународни стандард  ISO 7243 дефинише услове и критеријуме извођења радова у условима високих тепература, а  једна од мјера  је избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана.  Стога,  апелујемо  на послодавце да и они примјене овај стандард и да изврше прерасподјелу радног времена, те да се радници не налазе на отвореном у најтоплијем дијелу дана,  уз напомену да и за рад у затвореним просторијама треба обезбиједити расхлађивање просторија како би се заштитило здравље радника.

 У складу са горе поменутим стандардом у зависности од утврђеног топлотног индекса који је мјеродаван за услове рада на отвореном, у условима високих температура предвиђени су начини извођења радова  и мјере рада за дате услове као и препоруке за послодавце и раднике везано за превенцију, које ће помоћи да се  ризик од изложености високим температурама на радном мјесту сведу на најмању могућу мјеру.

Те мјере су:

- организација посла, што обухвата прерасподјелу радног времена,

- ротација послова,

- избјегаваље рада у најтоплијем дијелу дана  ( од 11 до 15 часова,)

- увођење додатне радне снаге код екстремних услова,

- осигурање одговарајуће расхлађене просторије за одмор,

- ношење лагане заштитне одјеће и обуће.

Републичка управа за инспекцијске послове требала би чешће бити на терену и да обилази послодавце који се баве дјелатношћу гдје се рад одвија на отвореном, контролошући да ли се послодавци придржавају препорука министарства и да ли организују рад на начин да заштите здравље радника.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.