Sign In

Демант изјаве предсједника Синдиката управе Републике Српске

Објављено:

Изјава г-дина Боже Марића, предсједника Синдиката управе Републике Српске, обављена данас у поејдиним медијима, у вези губитка права радника запослених у јавном сектору због незакључивања Споразума о продужењу важења посебних колективних уговора за запослене у овим областима, представља непримјерено ширење панике међу запосленим у јавном сектору из основног разлога што су посебни колективни уговори са споразумима о продужењу важности из 2019. године још увијек на снази. 

Многе чињенице и констатације у датој изјави су неосноване, као и захтјев да се из плата издвоје топли оброк и регрес, јер је то законска материја и није предмет колективних уговора.

Када је ријеч о правима радника запослених у јавним службама Републике Српск,  напомињемо да је Посебни колективни уговор за запослене у јавним службама Републике Српске („Службени гласник Републике Српске", број 69/16 и 52/19) закључила Влада Републике Српске и Синдикат управе Републике Српске, дана 11.08.2016. године, на рок важења од три године.

Споразумом о продужењу рока важења Посебног колективног уговора за запослене у јавним службама Републике Српске („Службени гласник Републике Српске", број 52/19) који су такође закључили Влада Републике Српске и Синдикат управе Републике Српске, дана 18.06.2019. године, рок важења наведеног уговора продужен је до 24.08.2020. године. Овај посебни колективни уговор, као и споразум о продужењу његовог важења, у име Владе Републике Српске потписао је министар рада и борачко-инвалдиске заштите.

Министарство сматра да има довољно простора да се до 24.08.2020.године обаве преговори Владе и репрезентативних синдиката и закључи нови Посебни колективни уговор за запослене у јавним службама Републике Српске са роком важења од три године, у складу са Законом о раду.

Министарство сматра да овакве непримјерене изјаве синдикалних представника не допринесе социјалном дијалогу и нису у функцији рјешавања тренутних економских и социјалних питања у Републици Српској. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.