Sign In

Редовне исплате средстава за борачко-инвалидску заштиту

Објављено:

​​

Министар рада и борачко-инвалидске заштите   Душко Милуновић рекао је да су исплате свих давања из области борачко-инвалидске заштите у Републици Српској редовне, те да буџет за ту област у 2020. години износи 239 милиона КМ или за 7,4 милиона КМ више него у ребалансу буџета лани.

"То ће омогућити раст основице за исплату личних и породичних инвалиднина које ће у 2020. години бити увећане за 2,2 одсто, борачки додатак на годишњем нивоу биће увећан за пет одсто, а на мјесечном за два одсто", изјавио је Милуновић у интервјуу Срни.

Милуновић је нагласио да ова повећања процентуално нису велика, али ако се узме у обзир да велики број корисника остварује право на ова примања или ће га у наредном периоду стећи, онда је ријеч о значајним износима.

Он је подсјетио да тренутно борачки додатак на мјесечном нивоу прима око 78.000 демобилисаних бораца Војске Републике Српске, наводећи да се може очекивати да у овој години око 84.000 бораца стекне то право.

Милуновић је истакао да је Влада Републике Српске 2019, као и 2018. године обезбиједила демобилисаним борцима Војске Републике Српске који имају заједно са учешћем у рату 15 и више година радног стажа да им се уплаћује мјесечни ниво средстава у износу најниже пензије у Српској.

"У буџету Републике Српске за 2020. годину за набавку ортопедских помагала предвиђена су два милиона КМ за 1.344 ампутирца и 139 параплегичара", додао је Милуновић.

Он је напоменуо да је ресорно министарство у сарадњи са невладиним организацијама проистеклим из одбрамбено-отаџбинског рата омогућило да се, према далеко једноставнијој процедури, дође до средстава за набавку ортопедских помагала.

"Тиме је омогућено сваком ратном војном инвалиду да, према властитом избору и потребама, набавља ортопедска помагала, што до тада није био случај", наводи министар рада и борачко-инвалидске заштите.

Милуновић каже да је у области борачко-инвалидске заштите донесена Уредба о стамбеном збрињавању, те да је укупно 4.138 лица поднијело захтјеве за остваривање овог права.

"У буџету за 2020. годину нису предвиђена средства за стамбено збрињавање борачких категорија. Потребно је да се формирају листе које ће добити статус коначности. Након тога ће ресорно министарство, у сарадњи са Владом Републике Српске, да утврди план стамбеног збрињавања за све који ће испуњавати услове према стамбеним јединицама или неповратним новчаним средствима", истакао је Милуновић.

Он напомиње да се за бањску рехабилитацију у буџету сваке године обезбиједи 300.000 КМ, што омогућава ресорном министарству да сваке године на овај вид лијечења упути око 600 породица погинулих и ратних војних инвалида, додајући да су у овој години додатно ванредним средствима од 200.000 КМ обезбиједили и бањску рехабилитацију пензионера.

"Путем Фонда здравства обезбијеђено је да једном годишње сви ампутирци и параплегичари имају право на бањску рехабилитацију, што је једно од права која су у последње вријеме додатно стечена", нагласио је Милуновић.

Он је навео да је у буџету за борачко-инвалидску заштиту у 2020. години обезбијеђено милион КМ за запошљавање борачких категорија, при чему приоритет за запошљавање имају дјеца погинулих бораца, којих тренутно има 749 на евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске.

Говoрећи о најнижој плати у Републици Српској у 2020. години, Милуновић је рекао да је Влада Републике Српске донијела одлуку да износи 520 КМ будући да на сједници Економско-социјалног савјета Републике Српске није постигнут консензус у вези са овим питањем између Владе, синдиката и послодаваца.

"Влада предузима напоре да се побољша социјални статус запослених у Републици Српској. Знамо да је 520 КМ мала плата, али морамо имати у виду и окружење и економски амбијент у којем се налази Република Српска", каже Милуновић.

Милуновић је изразио очекивање да ће, захваљујућим свим мјерама Владе Републике Српске, ради стварања бољег привредног амбијента на почетку 2020. године, бити обезбијеђено да просјечна плата у Републици Српској буде око 1.000 КМ.

Он је рекао да Влада није успијела да са социјалним партнерима послодавцима и синдикатом постигне договор о закључивању општег колективног уговора у Републици Српској, истичући да постоје размишљања да се мора преиспитати институт општег колективног уговора, односно да ли је потребан, те да се размијене искуства са земљама окружења и Европе.

"У наредном периоду мораћемо са нашим социјалним партнерима да кроз радну групу прецизно и јасно дефинишемо колективно преговарање у Закону о раду, да ли ће то бити задржано на нивоу општег колективног уговора или ћемо се опредијелити да то само буду грански и посебни колективни уговори", указао је Милуновић.

Сумирајући резултате рада ресорног министарства у 2019. и плановима рада у 2020. години, Милуновић каже да је спроведен низ активности у области рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, прије свега у области законодавства.

Милуновић је рекао да је реализован важан системски Закон у посредовању у запошљавању, према којем ће Завод за запошљавање у наредном периоду престати да буде пуки администратор не само оних који су незапослени, већ и оних који су имали потребу за правима из области здравства.

"Очекујемо у 2020. години измјене и допуне Закона о раду, измјене и допуне Закона о штрајку, те измјене и допуне Закона о професионалној рехабилитацији, као и доношење закона о мобингу", закључио је Милуновић.

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.