Sign In

Дан бораца и Првог српског устанка - Празник који обједињује српство

Објављено:

​Сви који су стварали Републику Српску и њихове породице морају бити цијењени и поштовани, не смију бити заборављени и њима смо дужни одати признање, поручено је данас из Вишеграда гдје је одржано централно обиљежавање Дана бораца Републике Српске и 216 година од Првог српског устанка.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је ово један од најзначајнијих датума у историји српског народа и догађај чије је обиљежавање установила Влада Српске.

"Први српски устанак представља почетак револуције која је српском народу донијела ослобођење од вјековног ропства под турском влашћу, културни и национални препород и стварање нове модерне српске државе", истакао је Милуновић.

Он је навео да је врло значајно истаћи да је 23.000 бораца уградило животе у темеље Републике Српске и да је ово прилика присјетити се свих њих, као и битака у којима је одбрањена Република Српска.

"Овај дан ћемо обиљежавати да не заборавимо погинуле и да не заборавимо оне који су нас нападали од 1941. до 1945. године и њихове потомке", додао је Милуновић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је овај дан посвећен борцима, обиљежавању Првог српског устанка, посвећен комплетној борби Срба кроз историју за очување слободе, вјере и опстанак на просторима гдје вијековима живе.

Државни секретар у министарству за рад, борачка и социјална питања у Влади Србије Ненад Нерић рекао је да је данашњи празник празник који обједуњује српство.

"Значајан датум за Србију, за Републику Српску, за један народ који живи у две државе. Надамо се да ће овај датум бити обележаван и свих наредних година и да ће генерације које долазе неговати љубав према слободи и слободарски дух", истакао је Нерић.

Код споменика браниоцима Српске цвијеће су у име Републике Српске положиле делегације на челу са предсједником Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, начелници општина Вишеград и Ново Горажде, државни секретар министарства за рад и запошљавање, борачка и социјална питања Србије, делегација Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза организација и удружења ратних војних инвалида, Савеза логораша, Удружења цивилних жртава рата, Удружења ветерана Републике Српске, као и општинске борачке организације.

У умјетничком програму наступио је глумац Бошко Ђурђевић у улози Вожда Карађорђа.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положила су животе за Српску.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

Организатор обиљежавања Дана бораца Српске и Дана Првог српског устанка је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.