Sign In

Милуновић: Мјерама Владе задржана редовност и ниво исплата

Објављено:

​Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић оцијенио је да је захваљујући мјерама Владе Српске у вријеме пандемије вируса корона у прошлој години задржана редовност и ниво исплата борачким категоријама у Српској.

- У овој години ћемо покушати да се те накнаде повећају, бар онима који су најугроженији - рекао је Милуновић у Бањалуци.

Он је навео да је припремљен Акциони план запошљавања незапослених демобилисаних бораца.

- Вјерујем да ћемо средином фебруара извршити све припреме да распишемо јавни позив на који ће се моћи јавити сви заинтересовани борци - истакао је Милуновић.

Он је напоменуо да демобилисани борци имају могућност запослења код послодаваца, за шта је издвојено пет милиона КМ кроз поврат пореза и диоприноса, док је три милиона КМ обезбијеђено за самозапошљавање за све заинтересоване који ће бити стимулисани са по 10.000 КМ.

Према његовим ријечима, уколико се на било којем од ових програма покаже да постоји веће интересовање у односу на расположива средства, Влада Републике Српске ће да обезбиједи додатна средства.

Говорећи о најновијим одлукама Владе Републике Српске о утврђивању основица за обрачун примања корисника борачко-инвалидске заштите и заштите цивилних жртава рата које се увећавају за три одсто у односу на претходну годину, Милуновић је рекао да је висина основице за обрачун мјесечног борачког додатка за 2021. остала на прошлогодишњем нивоу, а за мјесечни борачки додатак биће исплаћена за 80.454 борца.

- Повећана је основица за војне и цивилне инвалиднине које ће бити увећане за три одсто - истакао је Милуновић.

Он је навео да је Влада Републике Српске донијела и одлуку о одобрењу пласмана средстава за унапређење материјалног положаја бораца са навршених 65 година кроз мјесечно новчано примање, које ће остваривати 570 корисника.

- Ова одлука има за циљ да заштити борце који нису успјели да имају 15 година стажа осигурања. Сви они борци који заједно са посебним стажом имају 15 година стажа и више имаће у овој години накнаду у висини најниже пензије 207 КМ - појаснио је Милуновић.

Он је подсјетио да су пензије у Републици Српској увећане за три одсто.

Влада Републике Српске донијела је јуче пет одлука о утврђивању основица за обрачун примања корисника борачко-инвалидске заштите и заштите цивилних жртава рата које се увећавају за три одсто у односу на претходну годину.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.