Sign In

Очуван систем пензијско-инвалидског осигурања

Објављено:

​Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је данас да је веома важно да је, и у ванредним околностима изазваним епидемијом, очуван систем пензијско-инвалидског осигурања.

Милуновић је данас, након састанка у Бањалуци са предсједником Удружења пензионера Републике Српске Ратком Трифуновићем, истакао да је Влада Српске предузела све мјере које су у значајној мјери очувале економију и омогућиле фактички и стабилност пензијско-инвалидског система.
Он је са сарадницима посјетио Удружење пензионера Републике Српске у Бањалуци, гдје је разговарао и пожелио успјешан рад новом руководству овог удружења.

Милуновић је напоменуо да су реформе које су урађене претходно и законом из 2012. године о пензијско-инвалиском систему допринијеле у дугорочној стабилизацији пензијско-инвалидског система који се, прије свега, односи на то да се од 2012. године константно побољшава структура пензија, додавши да при томе мисли на то да старосне пензије процентуално расту, док су инвалидске пензије и породичне пензије у константном опадању.
- Од 2011. године број старосних пензија је повећан за 9,62 одсто, док је број инвалидских пензија умањен за 4,04 одсто, а број старосних пензија за 5,57 одсто - рекао је Милуновић.

Он је рекао да је значајно да, као посљедица реформи у систему пензијско-инвалидскке заштите, константно расте број осигураних лица у односу на број корисника пензије.

- Од 2011. године сада је тај однос и највећи - 1,18 према према један је однос лица који су осигураници и лица који су корисници пензија, док је 2013. године тај однос био 1,12 према један - рекао је Милуновић.

Милуновић је рекао да је Влада Српске у овој години извршила редовно усклађивање пензија са три одсто, те да се од 1. септембра очекује и ванредно усклађивање пензија са два одсто.

Он је рекао да ће Република Српска до краја године издвојити и додатних осам милиона КМ за повећање пензија од два одсто.
- За стабилност пензионог система је веома значајно и најзначајније за пензионере што се од 1. јануара 2016. године исплаћују исплаћују преко буџета. Пензије се исплаћују редовно у року од пет до седам дана и у земљи и у иностранству и њихова је исплата приоритетна и није спорна - напоменуо је Милуновић.

Милуновић је рекао да је у јулу, осим средстава која су се пунила у буџет посредствм осигурања за пензијско-инвалидску заштиту Влада Републике Српске, издвојила додатних 10,3 милиона КМ да би све нето пензије биле исплаћене на вријеме.

Он је рекао да не може да каже колико је повећање за просјечног пензионера због тога што постоји више група и да нису сви пензионери у истом положају, односно да пензије нису исте и поновио да ће повећање у односу на постојеће пензије које добијају износити два одсто.

Милуновић је навео да је настављен програм бањске рехабилитације, која је производ договора са Удружењем пензионера већ трећи пут, додавши да је ове године то износ од 200.000 КМ.
- У данашњим разговорима смо закључили и видјели да је он већ при крају са реализацијом - рекао је Милуновић.
Он рекао да је, на инсистирање Удружења пензионера, програм бањске рехабилитације почео раније како би пензионери искористили љепше вријеме, што у ранијим периодима није био случај.

- Потрудићемо се да у наредним годинама буду издвојена већа средства за Удружење пензионера како би могли да упуте што већи број својих корисника по својим критеријумима. Било би значајно да, поготово они са најнижим примањима, који нису у могућности да себи обезбиједе бањску рехабилитацију, то буде обезбијеђено средствима Републике путем Удружења - рекао је Милуновић.

Милуновић је рекао да је и за развој бањског туризма значајно да што већи број корисника буде из Републике Српске.
- Сигуран сам да ћемо имати значајне пројекте у наредном периоду. У овој години је била и једнократна помоћ коју је Влада додијелила негдје у априлу и износила је око 19 милиона КМ - рекао је Милуновић.

Он је нагласио да ће путем Министарства рада и борачко-инвалидске заштите бити подржане програмске активности Удружења пензионера Српске, попут одређене врсте дружења уз традиционалне шаховске турнире.
- Удружење пензионера смо подржали у њиховом настојању да добију на бесплатно кориштење просторије за своје клубове - рекао је Милуновић.
Милуновић је нагласио да је сигуран да ће ново руководство Удружења пензионера Српске радити у интересу својих чланова и да ће имати добро сарадњу са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите.
Предсједник Удружења Ратко Трифуновић рекао је новинарима да је са министром и његовим сарадницима разговарано о свим питањима од интереса за пензионере.
- Нас пензионере првенствено интересује материјално-социјални положај и разговарали смо о даљој могућности да се тај социјално-материјални побољша. Ријеч је о сљедећем усклађивању пензија, које очекујемо 1. јануара идуће године - рекао је Трифуновић.
Он је рекао да се очекује много значајнија помоћ, односно грант за бањску рехабилитацију у идућој години, истичући да је то прилика да пензионери који имају ниже пензије и који су слабијег здравственог стања оду да опорављају у бањама Српске.

Трифуновић је рекао да се очекује подршка шаховском турниру које се одржава крајем септембра у Теслићу и на којем учествује око 100 учесника.
- Надам се да ће наша сарадња, која је до сада била успјешна са Министартвом и са Владом, бити и убудуће на доброј линији, да ће бити у успону и да ћемо добро сарађивати и да ћемо бројна питања успјешно рјешавати - закључио је Трифуновић.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.