Sign In

Сутра обиљежавање Одбране западних граница Српске и Операције спасавања савезничких пилота 1944. године

Објављено:

​У селу Бољанић код Добоја сутра ће бити обиљежено 77 година од акције спасавања савезничких пилота "Халијард - ваздушни мост" у којој је спасено више од 500 пилота, а у овом селу њих 60, изјавио је данас у Бањалуци министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.
Милуновић је истакао да је у оквиру те акције у селу Бољанић спасено 60 савезничких пилота и подсјетио да су акцију извели припадници Југословенске војске у отаџбини.

"Огроман је значај ове акције. Аеродром је прво био на Равној Гори у Србији, а након тога и у Бољанићу. Ова спасилачка мисија се у САД сматра за једну од најуспјешнијих", рекао је новинарима Милуновић.

Обиљежавање је заказано у 11.00 часова, а требало би да присуствују представници институција Републике Српске и Србије, заједничких институција на нивоу БиХ, Амбасаде САД у БиХ, дегелагација Фондације "Халијард", Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ и невладиних организација.

У Новом Граду сутра ће бити обиљежено 26 година од одбране западних граница Републике Српске и БиХ од хрватске агресије у којој је погинуо 51 војник Војске Републике Српске и 56 цивила, а Милуновић је нагласио да је Војска Републике Српске херојском борбом успјела да одбрани западне границе Српске.

"Хрватске снаге су у овој операцији убиле више цивила него војника. Њихове елитне јединице нису бирале на кога пуцају, па су убијали жене и дјецу", рекао је Милуновић.

Обиљежавање је заказано за 10.00 часова.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.