Sign In

Сутра обиљежавање 79 година од усташког злочина над Србима у Гаравицама

Објављено:

​У Гаравицама, код Бихаћа, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова, сутра ће бити обиљежено 79 година од усташког злочина над Србима 1941. године.

Савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милан Торбица рекао је данас да је у Бихаћу и његовој околини у вријеме Независне Државе Хрватске /НДХ/ убијено 12.000 Срба и Јевреја, те указао на значај његовања културе сјећања како се историја не би поновила.

"Према подацима енглеске обавјештајне службе тај број је између 14.000 и 14.500, што указује да тај податак никада неће бити тачно установљен", навео је Торбица на конференцији за новинаре.

Он је указао да је чињеница да је трећи дан након проглашења НДХ, 10. априла, 1941. године, успостављена усташка власт у Бихаћу, а да је у јулу и почетком августа извршен највећи покољ српског становништва.

"Иако се знало за то, послије Другог свјетског рата овај догађај је прикриван од народа, с циљем јачања братства и јединства", рекао је Торбица.

Он је напоменуо да је овогодишње обиљежавање организовано у мањем формату због ванредне ситуације изазване вирусом корона, али и због проблема са мигрантима на том подручју.

Предсједник Пододбора за обиљежавање овог историјског догађаја Мирослав Маричић рекао је да је Одбор добио одобрење за обиљежавање од Прве полицијске управе града Бихаћа.

"Због специфичних околности, планиран је скраћен програм обиљежавања, у оквиру којег ће представници институција Републике Српске положити вијенац, а представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата положити по ружу на споменик", навео је Маричић.

Почетак обиљежавања планиран је у 11.00 часова.

Усташе су у љето 1941. године побиле више од 14.000 Срба, Јевреја и Рома бихаћког краја.
Према британским изворима, у Гаравицама је за три мјесеца убијено 14.500 цивила, што ово стратиште ставља на друго мјесто по броју жртава у БиХ у Другом свјетском рату.

Први споменик гаравичким жртвама подигнут је 1949. године, а у периоду од 1960. до 1980. године бихаћка општина уређује Гаравице као спомен-парк жртвама фашистичког терора, након чега је 1981. године откривен нови споменик.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.